A magyarországi kis- és közepes vállalkozások talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első fél évében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit.

Az intézkedést az tette szükségessé, hogy a magyarországi kkv-k számára a kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, a forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szükségük. Januártól hat termék marad: a folyószámla- és likviditási hitel mellett továbbra is elérhetők lesznek a kisebb vállalkozásoknak szóló termékek (mikrohitel), a turisztikai és agrárágazatot segítő programok (Széchenyi Turisztikai Kártya és Agrár Széchenyi Beruházási Hitel), és az energiahatékonysági fejlesztéseket támogató Széchenyi Zöld Beruházási Hitel is.

A Széchenyi Kártya Program kulcsszerepet játszik a kormány által bejelentett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban is. A résztvevő vállalatok számára ugyanis lehetőség van arra, hogy az energiahatékonysági beruházásaikat a kedvező, 5%-os kamat mellett elérhető Széchenyi Zöld Beruházási Hitel segítségével hajtsák végre. A hitel igénybevételekor pedig a kormány legfeljebb a beruházás összköltségének 15%-ának erejéig, önerőtámogatást nyújt.

Az eddigi tapasztalatok alapján, rendkívüli érdeklődés jellemzi a nyár végén elindult Széchenyi Kártya Program MAX termékeit, a hazai kis- és középvállalatokat segítő új hitel- és lízing konstrukciókra a bankok eddig 575 milliárd forintot meghaladó értékben, már több mint 13 ezer hitelkérelmet fogadtak be. Krisán László, a programot irányító KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója szerint, ezek 76%-a a likviditási típusú Széchenyi Kártya termékekre vonatkozik.

A legnépszerűbb a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX, amelyre az igénylések 56%-a, míg az igényelt összeg 57%-a jutott. A KAVOSZ vezérigazgatója fontosnak nevezte, hogy a vállalkozások mintegy negyede a jelenlegi gazdasági környezetben is fejlesztene, és ehhez beruházási hitelt igényeltek, ezen belül jelentősen nőtt az energiával kapcsolatos beruházások aránya. A Széchenyi Kártya Programot – s azon belül a MAX termékeit is – a kezdetektől fogva erős vidéki jelenlét jellemzi. A hiteligénylések több mint kétharmadát, 68%-át vidéki vállalkozások adták be.

A kormány a Széchenyi Kártya Programon keresztül, immár két évtizede biztosít a magyarországi vállalkozások mindenkori finanszírozási igényeihez illeszkedő pénzügyi megoldásokat. A program 2002-es indulásától napjainkig összesen mintegy 559 ezer hitelkérelmet fogadtak be, közel 390 ezer hitelügylet jött létre, amelynek révén több mint 4 ezer 600 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutottak a hazai kkv-k.

A koronavírus világjárvány okozta gazdasági krízishelyzetben, 2020 tavaszától a válság hatásait enyhítő két hiteltermék, a Széchenyi Kártya Program Plusz, majd 2021 nyarán a Széchenyi Kártya Program GO! is megjelent. 2022 júliusától a Széchenyi Kártya Program MAX keretében, új elemként indult el – évi fix 1%-os ügyfél által fizetendő kamaton – a Széchenyi Energiakártya, amely az energiaválság által érintett vállalkozások számára kínált kedvező szabad felhasználású folyószámlahitelt, akár 3 éves futamidőre.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX a napi működési költségek biztosításához nyújt segítséget 100 millióról 250 millió forintra felemelt hitelkerettel, akár 3 éves maximális futamidővel. A Széchenyi Likviditási Hitel MAX a vállalkozások működéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekhez vehető fel, ugyancsak maximum 3 éves futamidőre. A Széchenyi Beruházási Hitel MAX pedig szinte minden beruházási hitelcél finanszírozásához felhasználható, akár az agrárszektorban is.

A Széchenyi Mikrohitel MAX továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, illetve a hitelpiacon korlátozott hitelfelvételi lehetőséggel rendelkező, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások beruházási céljainak megvalósítására (például ingatlanvásárlásra, vagy egyéb tárgyi eszközök finanszírozására). A Széchenyi Lízingkonstrukció MAX pénzügyi lízingügyletek mellett, a beruházási hitelek kiegészítéseként mindenféle új vagy használt haszongépjármű, gép, berendezés és eszköz pénzügyi lízing keretében történő finanszírozására szolgálhat, akár 10 éves futamidővel.

Földesi László

Fotó: BKIK