A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 2020. január 1-jétől tovább bővíti ingyenes szolgáltatásai körét. A következő évtől bármelyik budapesti vállalkozás személyesen, vagy e-mailben ugyanúgy felteheti fogyasztóvédelmi kérdéseit a fogyasztovedelem@bkik.hu címen.

A BKIK szerint akár az elektronikus kereskedelem, az árfeltüntetés vagy fogyasztói panaszkezelés terén, a vállalkozásoknak folyamatosan lépést kell tartaniuk a néha már napi szinten változó fogyasztóvédelmi előírásokkal. Ezért a BKIK szakemberei a kamara bővülő szolgáltatásai jegyében, ingyenesen nyújtanak fogyasztóvédelmi tanácsadást vagy tájékoztatást a budapesti vállalkozások számára.

A BKIK – építve a megújult vezetés által elért rendkívül pozitív eredményekre -, a szolgáltató kamara felelős szerepét kívánja tovább erősíteni. A gazdálkodó szervezetek ugyanis nem mindig vannak tisztában az őket terhelő fogyasztóvédelmi kötelezettségekkel, vagy egész egyszerűen nincs idejük a jogszabályok útvesztőjében kutatni. Az is nehézséget okozhat a kereskedők számára, hogy nem tudják, kihez forduljanak fogyasztóvédelmi állásfoglalásért, tájékoztatásért, és egyáltalán mitévők legyenek, ha egy fogyasztóvédelmi ellenőrzésről kapnak tájékoztatást.

A BKIK szerint a fogyasztóvédelmi tájékoztatással, szaktanácsadással szemben támasztott elvárások folyamatosan nőnek. A vásárlói kedv és a fogyasztás évről-évre bővül, párhuzamosan a digitalizációval és az internetes kereskedelem fokozatos térnyerésével, de szintén igaz ez a hagyományos bolti vásárlásokra is. Ez pedig viták táptalaja lehet a fogyasztók és vállalkozások között. Ezért kiemelt jelentőséggel bír, hogy a kereskedők tisztában legyenek a rájuk vonatkozó kötelezettségekkel, mert így tanúsíthatnak fogyasztóbarát és jogkövető magatartást, megtartva vevőiket és azok bizalmát. A BKIK azt szeretné, ha a vállalkozások éreznék: a kamara a szakmai segítségnyújtással újabb terhet szeretne levenni a vállukról.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát csaknem 170 évvel ezelőtt, 1850-ben alapították meg. A BKIK – mint az ország legnagyobb taglétszámú gazdasági kamarája – napjainkra Budapest gazdasági, társadalmi közéletének meghatározó tényezője lett. Jelenleg közel 4000 magyarországi székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetet tömörít a kereskedelem, az ipar, a szolgáltatás és a kézműipar területéről.

A BKIK célja és feladata, hogy előmozdítsa a gazdaság fejlődését és szerveződését, ösztönözze a tisztességes piaci magatartást, valamint támogassa a gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások és szervezetek együttes érdekeinek érvényesülését. Ehhez számos olyan szolgáltatást és információforrást biztosít, amellyel nemcsak a piaci szereplők eligazodását teszi könnyebbé a szabályozási környezetben, de segíti a vállalkozások vevői, illetve partneri kapcsolatainak erősítését is.

A regisztrált (és a kötelezően előírt, évi 5000 forint kamarai hozzájárulást befizető) vállalkozások nem válnak automatikusan kamarai taggá, hiszen az továbbra is önkéntes alapon működik. Érdemes azonban megfontolni a belépést, hiszen a BKIK a vállalkozások létrehozását, működését és sikereit támogató tevékenységében számos szolgáltatást jelentős kedvezménnyel kínál tagjai számára.

 

Földesi László

 

Fotó: BKIK