Szeptember első hétvégéjén – augusztus utolsó napjaiban – harmincadik alkalommal ünnepelt Budafok. Az esemény Dél-Buda legnagyobb szabású fesztiválja, amelynek középpontjában a bor áll, és csatlakozik mindaz, ami valamilyen módon kapcsolódhat ehhez az italhoz. Most is így történt. Látogatásunk során a süteményformától a fantasztikus sajtokig sok érdekességet találtunk. A középpontban persze mégis a bor és a pezsgő volt.

A jubileum további érdekessége, hogy Budafokon volt az első budapesti pezsgő-, és borfesztivál, amely felhívta a figyelmet a történelmi borpincerendszerre. Természetesen az évtizedek során az érdeklődés megnőtt, és az is tény, hogy az ünnep kínálata is hatalmassá nőtt. Kulturális programok, mintegy ötven koncert a Borudvarban, a piactéren, a Pezsgő téren, a Fröccsteraszon, továbbá képzőművészeti kiállítások a felnőtteknek. A gyermekeket játszóház várta és szórakoztatta. Senki sem maradhatott szomjas, vagy éhes, a föld felett és a föld alatt egyaránt érdemes volt kóstolgatni.

Ilyenkor külön öröm, hogy a pincészetekben találhatjuk a helyi szakma legjobbjait, a Bornegyed igazi kiválóságait, akikkel beszélgetünk, kérdezhetünk és tanulhatunk tőlük. Csak az a baj, hogy nehéz választani, melyik borászatba térjünk be… Nyitott volt a Garamvári pezsgőpincészet, a Katona pincészet, a Kemendy tradicionális pezsgőműhely, a Seybold-Garab pince, a Törley pezsgőpincészet, a Várszegi pincészet, a Lics pincészet. A Soós István borászati technikum, amelyben 120 éve folyik az oktatás, szintén nyitott kapukkal várta az érdeklődőket; az iskolaudvaron kóstolhatták boraikat és vegyszermentes mustjaikat.

A választásunk a Lics pincére esett, amelynek udvara megtelt vendégekkel, akik a kortyolgatás közben szívesen hallgatták a Gabró Music játékát. A kellemes hőfokú pince – mint megtudtuk – történelmi hagyományokban gazdag. Egykor Savoyai Jenő, a Buda töröktől visszafoglalásában fontos szerepet játszó hadvezér tartotta itt a borait az 1790-es években. A mai tulajdonos, a Lics család 1990-ben vásárolta meg a hatalmas pincét. A méltó helyreállításért, az értékeinek a megőrzéséért és az újrahasznosításért 2012-ben Lics László Podmaniczky-díjat kapott. Kemecsei-Lics Judit borász és idegenforgalmi közgazdász elmondta, szőlőik a szekszárdi, az etyeki és a pákozdi területen találhatók. 20 féle bort készítenek, széles skálán. A könnyedtől a testes vörös borokig terjed ez, magyar és nemzetközi szőlőfajtákból. Szerepel köztük reduktív, barrique, gyöngyöző, késői szüretelésű desszertbor is. A pincejáratok nem hagyják ki ezt a helyszínt sem. Ilyenkor hétféle bor kerül egymás után a poharakba, valamint két másik: elsőként az Isten hozott!, majd végül egy meglepetés. Mi megkóstoltuk a 2018-as zöld veltelíniből készült gyöngyözőbort és a késői szüretelésű olasz rizlingből a Gonoszka nevet viselő különlegesen finom desszertbort. Mint a borásznő elmondta, egy ideje testvére és az ő gyermekei, akik mind érdeklődnek a szőlészet és a borászat iránt, adnak nevet a készülő boroknak. A kilencéves  Áron rajzolta a címkéjét annak, amivel díjat is nyertek.  Így kínálják Nóra-borát, egy vörös válogatás kapta a Tamás nevet, Zoé, a kis csibész, a Gonoszka névadója. A kulisszatitkokon túl megtudtuk, hogy a családi vállalkozás ma a több mint 70 hektáros szőlőterületeikről származó borait érleli és palackozza a budafoki pincéjében. Végszóra pedig megérkezett a családfő és felesége is, hiszen kihagyhatatlan egy ilyen ünnep a pincészetekben.

Számunkra is szép délután volt.

Hajós Anna