Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, még ebben az évben befejeződhet a hortobágyi Kilenclyukú híd esztétikai felújítása.

A mintegy 82 ezer hektár területű Hortobágy, illetve az itt található, 1973-ban megalapított nemzeti park 1999 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és többek között olyan területekkel osztozik a nemzetközi rangsorban, mint a Loire-völgye, a Bohinji-tó, a Susak-sziget vagy a Bajor-erdő Nemzeti Park.

Az olyan ritka és természetesen védett növények mellett, mint a békatutaj, a boglárka, a nagyezerjófű, a sóvirág, a sziki őszirózsa, a tündérrózsa vagy a vízi rucaöröm, rendkívül gazdag a terület madárvilága is, hiszen több mint 330 madárfaj él itt. Nem véletlen, hogy a Hortobágy jelenleg az ország legnagyobb „madárszállója”. A haszonállatok közül megtalálható itt az ősi magyar szürkemarha-gulya, a racka juh, a mangalica, a magyar félvér lófajta, a parlagi baromfifajta, a fodros tollú magyar lúd és az olyan magyar pásztorkutyák több faja is, mint a puli, a pumi, a mudi, a kuvasz és a komondor.

Mivel a hatalmas terület jelentős része lakatlan, a fényszennyezettség itt nagyon alacsony, így a Hortobágy tökéletes helyszín az éjszakai csillagnézésre is. A Hortobágyi Nemzeti Park 2011-ben kapta meg a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtől az ezüst minősítésű csillagoségbolt-park címet.

A terület kiemelt látványossága többek között a Kilenclyukú híd, mely napjainkra a puszta szimbólumává vált. Debrecen városa 1825-ben engedélyezte, hogy az akkor már meglévő, fából készült átkelőt egy kőhídra cseréljék. A Povolny Ferenc tervei alapján elkészült, s 1832-ben átadott Kilenclyukú híd hazánk leghosszabb, 167 méter hosszú kőhídja.

A patinás létesítmény rövidesen megszépülhet. A mostani felújítás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásából valósul meg, amelyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végez. A cél a híd esztétikai állapotának javítása, ennek során felújítják mindkét hídpálya mellvédfalait és a külső vakolatot, a köztes és hiányzó részeket pedig kitöltik. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, a munkálatok még ebben az évben befejeződhetnek.

Földesi László

Fotó: Tourinform, visitdebrecen.hu