Az Alpok és a Kisalföld találkozása csodálatos természeti szépségekkel kényezteti az itt élőt és az ide látogatót. A természet ajándéka – igaz, nem nélkülözve az emberi kéz munkáját és a szakértelmet, – a bor is. A kelták és az ókori Római Birodalom által teremtett szőlő és borkultúra jelenti a hagyományokat, de nem marad el a modern borkészítés sem. A szép borok és az elnyert díjak, kitüntetések bizonyítják a soproni borvidék borászatainak, borosgazdáinak tudását, tehetségét. 133 borász együttműködve, egymást segítve építette ki a hegyközségi együttműködést. Úgy látják, hogy az éghajlatváltozás nyertese lehet ez a borvidék.

Jóllehet napjainkban úgy emlegetik Sopront, mint a Kékfrankos fővárosát, hiszen a legenda szerint Napóleon katonáinak naponta egy palacknyi bor járt ingyen, mégis eredetileg a filoxéra pusztítása előtt fehér szőlős vidék volt ez a terület. A vásárolni kívánó katonáktól francia pénzt, kékfrankost kértek a borászok. Úgy is emlegetik ezt a vidéket, mint a poncichterek földjét, mert az egykori szőlősgazdák az ültetvényeiken a sorok között babot termesztettek; a Bohnenzüchter – babtermelő kifejezés így maradt fenn a helyi német nyelvjárásban.

A borvidék utóbbi éveinek díjnyertes boraival és borászaival tartott találkozón megjelentek a nemzetközi, hazai és soproni borversenyek nyertesei, és a díjazott borok. A Rejpál házban az eseményen részt vett Molnár Ákos, a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, a borvidék fejlesztéséért dolgozó nonprofit kft. vezetői, a Soproni Borút Egyesület vezetősége, valamint a helyi borlovagok és borbarátok egyesületének vezetősége. A Soproni Német Nemzetiségi önkormányzat hölgyei készítették a kóstolt borok mellé a helyi, hagyományos borfalatokat.

Molnár Ákos a gazdag történelmű táj sokszínűségére hívta fel a figyelmet, arra a dűlőnként változatosságra, amelyet az Alpokalja, a Fertő-tó és a füves sztyeppevidék találkozása hozott létre. Megemlítette a fehér borok ismételt megjelenését, például a Shiraz is új hazára lelt itt. A Taschner Borház 2018-ban arany és ezüstérmes Chardonnay borokat készített, de kitűnő a palackozott érlelésű pezsgőjük is. Taschner Tamás megvalósította a Kékfrankos expresszt; a traktoros bortúra keretében alkalmanként három borász mutatkozik be, borászatonként három borral. Idén már 16 alkalommal került sor az eseményre, amelynek a támogatója a Civilek a Fertő-tájért Egyesület. A másnapi pincelátogatásunk során megcsodálhattuk az elnyert díjakat, serlegeket.

A Lővér pince bora, a Királyleányka 2021-ben a borvidék aranyával kitűntetést érte el, mondta Magyar Dezső ügyvezető. Megjelent náluk a Zöldveltelini, a Monarchia kedvelt bora. A Decanterben az első tíz közé kerültek vele fűszeres ízvilága, kicsit kesernyés, elegáns bukéja révén. Üvegeiknél a csavaros zárást részesítik előnyben a dugó helyett.

Az Iváncsics család, mint mondták itt, kihívásként fordult a rozékészítés felé. Jellegzetes kis családi gazdálkodás az övék; boraikat kizárólag saját szőlőből készítik, környezetkímélő technikákkal. Fő fajtájuk a kékfrankos. Az általunk kóstolt, málnás illatokban gazdag rozé Merlotból készült. A késői szüretelésű Zöldveltelíni desszertbort saját pincéjükben, soproni vinotékákban és éttermekben lehet megvásárolni. Franciaországban aranyérmet nyertek Irsai Olivér borukkal, a Sopron város legjobb kékfrankosa címet többször is megkapták. A borvidék legeredményesebb pincészetének járó vándorserleget 2019-ben harmadszor ítélték nekik.

A Steigler pince csillámpala szülte boraival a természetesség, a hagyományok és a minőség mellett az organikus művelést igazolja. Abban is a helyi borosgazdák évszázados hagyományát követik, hogy a városfalak védte házuk pincéjében készítik. Aranyérmes a furmintjuk, a kékfrankosuk, Zöldveltelinijük. Shirazuk biocertifikált dűlő szőlőjéből van.

Bónis Péter és Petra a Bónis-Reitter borászat elkötelezettségét emelte ki a készítés iránt, a nagyapáiktól tanult örökséget a legmodernebb ismeretekkel kiegészítve. Újra gondolt technológiával indultak, és a 2014-es évjárat már eszerint készült. Borászatuk a többszázéves, történelmi Pálos pincében található. Tervezik ennek a belváros felé a meglévő rész további felhasználását. Kékfrankosuk 2022-ben aranyérmes lett. Ennek a sokszínűségét emelte ki Bónis Péter, mint mondta, tükrözi a borász stílusát is. Pinot Noir rozéjuk Berlinben aranyérmet kapott. Habzóboruk is kitűnő.

Horváth Imre borászata a Corvinus cuvéet mutatta be, amely a 100 legjobb magyar biobor között a 60-ik lett.  A Cabernet Franc és Merlot fele-fele arányban szerepel benne, egymást kiegészítik és kiteljesedik az ízvilág.

A Vincellér Borbirtok késői szüretelésű Zenit bora osztatlan elismerést aratott a bemutatón. Kétszer szüretelték ezt, a decemberi után a jégborhoz januárban.

Sopron fontos idegenforgalmi „kelléke” a bor, ám kiemelt szerepe van a tájnak, és a szállodáknak is. Augusztusban nyílt meg a felújított Hotel Fagus, amely várhatóan a wellness és a természetközeliség kedvelőknek szerez jó kikapcsolódási lehetőséget. Érdekeség, hogy valójában a belépés a harmadik szinten történik; ott van a porta, a lift levisz a másodikra, ahol a bár és az étterem várja a vendégeket. Még eggyel lejjebb található a 6×12 méteres úszómedence, és a spa világ. Van itt élmény és gyermekmedence, pihenőtér függőágyakkal, finn és aroma szauna, relaxációs fekvőpad, jégkút, és dézsás zuhany. Valószínűleg egyedülálló a városban ez a gazdag kínálat.

Hajós Anna