A szlovák főváros a nyári turistaszezon házigazdájaként csábítja a látogatókat. Budapesten, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal és a Szlovák Intézet vendégeként a pozsonyi turisztikai munkatársak magyar újságírók és utazási irodák képviselői előtt ismertették a nagymérvű és hosszú távú beruházásokat, amelyek segítségével még vonzóbbá teszik a várost, és közben megőrzik történelmi értékeit.

Ennek a törekvésnek a részeként kezdődtek meg a felújítási munkálatok a legrégebbi pozsonyi szökőkútnál, a Fő téren található II. Miksa, vagy Roland-kútnál. A műemlék 1572-ben épült, II. Miksa rendeletére, mivel koronázási ünnepsége alatt tűz ütött ki a városban. A szökőkút a szépsége mellett éppen ezért tűzvédelmi célokat is szolgált. 1794-ben a „szemérmes” lakosság követelésére eltávolították a kútról a négy pisilő kisfiú szobrát, és vízokádó delfineket tartó fiucskák kerültek a helyükre. Azután 2005-ben modern kútgyűrűt építettek a kút köré, és eltávolították a lépcsőket. A nyárig tartó felújítás során az eredeti állapotot állítják vissza. A környezetben végzendő további rekonstrukciónál is az eredeti kivitelezés visszaállítása a cél. A közeljövőben megújulnak a várfal maradványai, valamint az ott lerombolt egykori középkori település, a Vydrica is újjáépül, ahogy tervezik a régi fürdő helyreállítását is.

Az „Esernyő utca” projekt, amely Európa szerte elterjedt, itt a Nedbalova utcában lévő magángaléria kialakításában történt. Szeptember 22-ig az esernyők Mednyánszky László híres festményét, a Tátrai tájat ábrázolják, így hívva fel a figyelmet a festőművész halálának 100. évfordulójára rendezett kiállításra. A városban egymást követik az érdekesebbnél érdekesebb események: a várban a történelmi bútorok restaurálási folyamatával lehet ismerkedni, a Szlovák Nemzeti Múzeumban szlovákiai főkötőket állítanak ki. Dunacsúnyban a Danubiana Modern Művészetek Múzeumában 23 fülöp-szigeteki művész alkotásai tekinthetők meg. Május 25-től augusztus 22-ig a kínai agyagkatonák vendégeskednek Pozsonyban. A Ferencesek templomában a 30 négyzetméteres, legnagyobb barokk képre hívják fel a figyelmet.

Júniustól szeptemberig egymást váltják a rendezvények. Lesz a Kulturális Nyár során gitár, orgona, roma fesztivál, japán, brit, ír, török, indonéz napok. A magyar kulturális hét most egy egész hónapig tart, június 27-ig. Változás viszont, hogy a Pozsonyi koronázási napokra szeptemberben kerül sor. Gyönyörködhetnek lovagi párbajokban, kézműves fesztiválok sodró kínálatában, kosztümös koronázási menetben, tematikus koronázási városnéző sétákban. 

Hajós Anna