Szeptember 5-én, szombaton emléknapot tartanak Balatonfenyvesen, a helyi kisvasút fennállásának 70. születésnapja alkalmából. Az ünnepi járat szerelvénye délelőtt 10-kor indul Somogyszentpálra.

Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült, 2012 szeptembere óta a MÁV-Start üzemeltetésében lévő vonalon mára a személyszállítás lett az egyeduralkodó. Az utolsó tehervonat 1990. május 14-én közlekedett. Napjainkban nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a vonatok jelentik. Az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek, az oda-vissza közel másfél órás vonatozás kellemes kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A térség kedvelt turisztikai attrakciójának korszerűsítése 2018 novemberében kezdődött meg, mely során mintegy 2,3 kilométeres szakaszon átépítették a vágányokat. A tavaly szeptemberben megkezdődött utolsó fázisban újabb 1,2 kilométeren cserélték ki a régi síneket, mely nyomán, december 1-jén felavatták a Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti pályarekonstrukció utolsó szakaszát.

A kormány és a vasúttársaság közös finanszírozásában elvégzett fejlesztés során a vágányok mellett korszerűsítettek hét vasúti átjárót, egy hidat, a balatonfenyvesi végállomás három deltavágányát, négy váltóját, a vasútállomás peronját, és az állomás területén felállítottak egy veterán C50-es típusú dízelmozdonyt is. A felújításnak köszönhetően, a 39-es számú vonalon ismét az engedélyezett 25 km/órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok.

A térségi települések régóta szeretnék elérni a kisvasút további fejlesztését. Egyik fő célkitűzésük az, hogy több mint tízéves üzemeltetési szünet után, a Nagybereken átvágó vasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe, amely közúton csak nagy kerülővel érhető el. E törekvések nyomán, idén végre elkezdődhet a vonal újjáépítése is. A Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti, jelenleg mintegy 14 kilométeres vonalat egy imremajori leágazással újra összekötik Csisztafürdővel, hogy ezzel új célpontot adjanak a turisták által eddig is kedvelt keskeny nyomtávú vasútnak.

A 18 évvel ezelőtt felszámolt régi nyomvonalon megépülő szakasz 8 kilométer hosszú lesz. Bár a nyomvonal adott, lényegében teljesen új pályát kell építeni, illetve a régi hidakat, vasúti átjárókat is jelentősen fel kell újítani. A MÁV a munkára 2,1 milliárd forintos támogatást különített el.

Az önkormányzati tulajdonban, vállalkozói üzemeltetésben lévő, egész éven át nyitva tartó csisztafürdői gyógyvizes fürdő jelenleg mintegy 42 ezer vendéget fogad évente. Most a javuló közlekedésnek köszönhetően a helyiek abban bíznak, hogy a forgalom jelentősen emelkedni fog. Csisztapuszta 590 méterről feltörő, 42 Celsius-fokos termálvize ma öt, családias hangulatú medencével várja a fürdőzőket, köztük azokat, akik mozgásszervi, reumatikus fájdalmaik enyhítését várják a Balaton-közeli apró település gyógyító vízétől. A fürdőben a komplett, egyre színvonalasabb vendéglátás mellett egy tágas, sátrak elhelyezésére is alkalmas, lakóautós kemping várja a jórészt Balaton felől érkezőket.

A balatonfenyvesi kisvasút egyébként nemcsak a nyári főszezonban, hanem egész évben szállít utasokat a Balaton-part és Somogyszentpál között. A mostani fejlesztés az ezzel párhuzamosan zajló fürdőfelújítással és a fürdőhöz kapcsolódó kerékpárút-építéssel együtt, biztos alapokat teremthet a turizmus növekedéséhez. A fejlesztéseknek köszönhetően a Balatonfenyvesi kisvasút a tó környékének egyre kedveltebb turisztikai célpontjává válhat, a csisztapusztai vonal újjáépítése pedig egész évben megkönnyíti a termálfürdő elérhetőségét, s ez által a gyógyturizmus fellendülését hozhatja a településen.

A szeptember 5-i jubileumi vonatozáson kívül, aznap még sok érdekes program várja a résztvevőket. Meg lehet nézni a keskeny nyomközű járművek kiállítását, és beengedik az érdeklődőket a vasúti műhelycsarnokba, ahol játék terepasztalok, egy felújítás alatt álló C50 727-es mozdony, továbbá régi vasúti személykocsik várják az érdeklődőket. Ebből az alkalomból tiszteletbeli gyermek mozdonyvezetőket is avatnak majd. A programokra külön részvételi jegyet kell váltani, de azok tombolaként, sorsoláson vesznek részt.

Földesi László

Fotó: MÁV-Start