Mint arról lapunk is beszámolt, július 4-én, este A repülőtér éjszakája elnevezéssel, izgalmas programokkal várta az érdeklődőket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett működő Aeropark.

A sikeres rendezvényt szeptember 5-én, szombaton 16-23 óra között közkívánatra megismétlik, ám erre az alkalomra a szervezők új tematikus programokkal készülnek. A nap délelőtt Aerobörzével indul, délután pedig ismét életre kelnek a kiállított történelmi repülőgépek pilótafülkéi. Ezúttal is lesznek interaktív tematikus séták vagy éjszakai repülőtérlátogatások, és bárki kipróbálhatja az Aeropark új A320neo szimulátorát is. Be lehet ülni az Aeropark oldtimer autóinak egyikébe, vagy ki lehet próbálni a repülőmúzeum új attrakciójának számító, legendás Simba tűzoltóautót.

17 órakor kezdődik az AeroTalkshow, melyben Kránitz Balázs műsorvezető beszélget Szakács Gábor kapitánnyal és Hajdu Gergely első tiszttel. A pilóták elmesélik majd, hogy milyen életformát követel meg napjainkban a közforgalmi repülés, milyen út vezet a Boeing B737-es és a B787-es pilótafülkéjéig, és milyen rugalmasságot követel meg a pilótától, amikor több hónapig a világ másik részén kell dolgozni és járatokat teljesítenie.

A különleges hangulatú nyárbúcsúztató estén megszólalnak a hölgypilóták is, akik többek között elmondják, hogyan fogadják az utasok, amikor olyan személyzettel találkoznak, amely kizárólag nőkből áll. Az érdeklődők azt is megtudhatják, milyen utat járt be a 90-es években az egykori Malév-pilóta, Czigány Ildikó, és milyen út vezetett a B737-es pilótafülkéjéig Gyöngyösi Diána kapitány vagy Sasvári Anita elsőtiszt számára. 19 órától pedig jön az énekes utaskísérő Józsa Tamara, aki ezúttal repülős dalokat hoz magával.

Amikor leszáll az est, újra a levegőbe emelkedik a legendás Li-2-es. Ezen az estén nosztalgiarepülések indulnak a világ egyetlen repülőképes Li-2-es repülőgépével a történelmi 1-es Terminálról, ahol az időutazást egy farmotoros Malév Ikarus 55-ös autóbusz teszi teljessé. Közben az Aeropark munkatársai ismét megmutatják az immár 70 éves 1-es terminál titkait. Barangolni lehet velük a repülőgépformájú épület csarnokaiban, kulisszái mögött, és a látogatók a teraszról és a régi irányítótoronyból, megnézhetik a kivilágított forgalmi előteret is.

Földesi László

Fotó: Aeropark