Július 4-én, szombaton este A repülőtér éjszakája elnevezéssel, izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett müködő Aeropark.

A szabadtéri repülőgép múzeumban megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének szinte teljes fejlődéstörténete, a Li-2-estől kezdve egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu-154-esen át a manapság is aktív L-410-es típusig, valamint számos repülőtéri kiszolgáló eszköz.

Most szombaton a látogatók nem csak a kiállított repülőgépekkel, hanem fényárban úszó pilótafülkékkel, érdekes történeteket mesélő pilótákkal és légiutas-kísérőkkel is találkozhatnak. Megtekinthetők lesznek a különleges repülőtéri járművek és oldtimer autók. A programban szerepelnek izgalmas bemutatók, naplemente után induló repülőtérlátogatások, hangulatos tematikus séták, továbbá interaktív foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek.

A pilótafülkék és az ott ülő egykori kapitányok kora este 7 órától várják az érdeklődőket. Ugyanekkor kezdődnek, és félóránként indulnak a tematikus séták is, melyeken az Aeropark tárlatvezetői megmutatják a történelmi típusok titkait. Ez a program este 10 óráig tart.

Bizonyára sokan választják majd az Aero Talkshow rendezvényt, amelyben Kránitz Balázs beszélget a meghívott vendégekkel: Szüle Zsolt Boeing B747-es kapitánnyal, Hartyáni Emőke cargo specialistával, Józsa Dóra és Józsa Tamara légiutas-kísérőkkel, Tarsoly Katalin vezető légiutas-kísérővel, valamint Réti Máriáss Julien elsőtiszt pilótával. A műsor után rendhagyó módon, a nézők is beszélgetésbe elegyedhetnek a vendégekkel.

Este 7 órakor egy izgalmas és látványos szimuláció keretében megmutatják, hogyan dolgoznak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hivatásos tűzoltói, az AMS Mentőszolgálat szakemberei, és hogyan vetik be a drog- és bombakereső kutyákat a légikikötőben. Közben bemutatkoznak a repülőtér speciális járművei is a különleges fékhatásmérőtől a nagy teljesítményű hómarókon át a havas gépláncokig.

A látogatók egy élményautózás közben, maguk is kipróbálhatják az Aeropark repülőtéri oldtimer flottájának tagjait, így bárki részese lehet egy wartburgos, zsigulis, vagy Volvo 245 Transferes időutazásnak!

A speciális programok egyike lesz egy alkalmi „légiutas-kísérő tanfolyam”, amikor a Tu-154-es fedélzetén Bánki Dóra légi-utaskísérő mesél arról, hogy mi mindenre készítik fel a személyzetet, milyen feladatokat látnak el stewardessek a fedélzeten, amit az utasok észre sem vesznek, illetve hogyan viselkednek a légi-utaskísérők, amikor váratlan helyzet adódik a repülőgépen.

Földesi László

Fotó: Aeropark