A művészet, a kultúra és a gazdaság egyaránt beletartozik abba a történelmi örökségbe, amely 1994-ben Esterházy Melinda döntése alapján alapítványokba szerveződött. Azóta is gyümölcsöző az együttműködés a területükön. Fontos szerepet kap napjainkban a kismartoni kastély, Fraknó vára, a Lackenbachi kastély, a Szentmargitbányai kőfejtő és a darázsfalvi borászatuk. Újdonságként most egy szállodarész is gazdagítja az örökséget, a kismartoni kastéllyal szemben. A hotel neve Galántha, utalva az Esterházy család szülőhelyére.

A művészet pártolása mindig a hercegi család vállalt kötelessége volt, nem véletlen, hogy a kismartoni kastély gyönyörű bálterme Haydn nevét viseli. A zeneszerző, aki a klasszikus szimfónia és a vonósnégyes kiemelkedő alkotója, 1732-ben született, 290 éve. Mintegy 25 évig volt a herceg szolgálatában, mint karmester és zeneszerző. Nemzetközi sikerét nemcsak a mindenütt játszott szerzeményei, de néhány apró érdekesség is bizonyítja. Volt egy angol harisnyagyáros, aki harisnyáiba szőtte a dallamait, és elküldte Haydnnak is. Sírja ugyancsak Eisenstadtban, azaz Kismartonban van, amibe a múlt században került vissza az egykor ellopott koponyája.

A Haydn terem gyakran színhelye hangversenyeknek, gálakoncerteknek. Augusztus 28-án itt volt a zeneszerző és kortársainak a műveit korabeli hangszereken tolmácsoló előadás. Salieri operájának nyitánya, Cimarosa és Mozart művek követték egymást, valamint Haydn két más-más operához írt betétáriája. Az őszi koncertek további előadásai: október 28-án Haydn, Hummel, Janacek és Mendelssohn, november 19-én Händel és Haydn, 20-án Purcell és Händel művei hangzanak el a kitűnő akusztikájú teremben.

A kastély kiállításai között szerepelnek a családi gyűjtemény drága porcelánjai, ezüst készleteik, Esterházy Melinda élete öt felvonásban. A Haydn explozív bepillantást nyújt a zeneszerző alkotó munkájába, az akkori hercegi udvar életébe. Látogatható a hercegnék lakosztálya, ahol a restaurált szobák a XIX. század arisztokratáinak életét mutatják meg, és persze a kiszolgáló személyzetét. A bormúzeum a történelmi pincében várja az érdeklődőket.

Új fejezetként került az Alapítványba a trausdorfi – darázsfalvi – borászat. Itt a legmodernebb körülmények között készülnek a boraik, amelyeket kóstolni és vásárolni is lehet, tudtuk meg Erdélyi Csillától, aki végig kalauzolt a borászaton. Alkalmas rendezvények tartására és különleges ünnepségekre. A birtok 60 hektáros, mészkő és kristálypala a talaja. Eleinte

családi használatra készültek a borok, 20-25 éve eladásra is szánják. Helyileg 15 kilométerre található a Fertő-tóhoz, az erjesztést, tárolást már itt a vinotékában végzik. Évente 110 ezer üveg különleges fehér és vörösbort, valamint négyféle kitűnő pezsgőt készítenek. A látványpincében 600 hordó van, a fája a saját erdőből való. Az osztrák minősítő rendszer, a Piramis szerint az alap-, a közép-, és a csúcskategória a megoszlás, van dűlőszelektált, sikeres készítményük is. A szentmargitbányai operaelőadások közönsége kedveli a Nabucco elnevezésüt. A címkék is érdekesek: például az Estoras alapboron elfordított aranygyapjas Habsburg címer van. A legmagasabb kategóriában pedig  az Esterházy alakok díszítik. Most augusztus végén a 2021-es Furmintjuk Ausztria legjobbja lett. Készül szőlőszem zselé és snapsz, vagyis borpárlat is a borászatban.

Hajós Anna