A budapesti Lengyel Intézet nemzetközi hírű grafikusművész, Jerzy Jedrysiak munkáiból nyitott egy gazdag kiállítást. A Magas Tátra ékszerdoboza, Zakopane szülöttje a mester, aki eddig mintegy 70 egyéni, és több mint ötszáz csoportos kiállításon mutatta meg a világ több mint 40 országában a műveit. Most 40 grafikája és linómetszete tekinthető meg itt. A Krakkóban egyetemi tanárként dolgozó grafikusművész munkái nagyon gazdagok, egyrészt az éppen ábrázolni akart téma, másrészt a gorál világ apró különlegességei is díszítik a képet, és kényszerítik elmélkedésre, gondolkodásra a nézőt.

A Havasalja, a Podhale régió kulturális központja Zakopane, amelyet szeretnek, és gyakran látogatnak a magyarok is. A művész egy híres gorál család leszármazottja, része az élő kultúrájuknak. Hogy ez az érzés kölcsönös, azt bizonyította a kiállítás megnyitója, amelyen részt vett Leszek Dorula, a város polgármestere, Agneszka Nowak-Gasienica polgármester-helyettes, eljött egy gorál népi zenekar, és kóstolási lehetőség várta a vendégeket a helyi ételkülönlegességekből.

A művész felvette a gorálok hagyományos kalapját a sok apró kagylódíszítéssel a kérésünkre, így készült róla a kép. A tárlat címe: „A lelkem suttogása”; amelyet megértünk és megcsodálunk a grafikák nézése során.

A kiállítás megtekinthető október 31-ig.

Hajós Anna