1918. november 11-én, 123 évnyi felosztottság után visszanyerte függetlenségét Lengyelország. Ezen a napon nevezték ki Jozef Pilsudskit a lengyel fegyveres erők főparancsnokává, két nappal később pedig deklarálták a független lengyel állam, az első Lengyel Köztársaság létrejöttét. Addig öt nemzedék harcolt a felkelésekben, tartotta életben a lengyel szellemiséget, állt ellen a németesítésnek és az oroszosításnak.

November 11-én erről emlékeznek meg minden évben a lengyelek, ez a legnagyobb nemzeti ünnepük, a Lengyel Függetlenség Napja. Budapesten a Lengyel Köztársaság nagykövetsége és a Budapesti Lengyel Intézet két hangversennyel emlékeztet erre. A Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánián a tehetséges zenész és politikus Poniatowski herceg (1816-1873) elfeledett F-dúr miséje hangzik fel, lemezbemutató hangversenyként. A szerző az utolsó lengyel király unokaöccse, akinek gyönyörű tenorhangja volt, zeneszerzőként és politikus-diplomataként is tevékenykedett. Olasz mesterek képezték, firenzei és bolognai színházakban énekelt. Operáit a milánói Scalában vitték színre. Mindezek mellett a matematikában is kiváló volt, ez magyarázza műveinek harmóniáját és arányos formáját. Bár zenéje elveszett a történelem sűrűjében, a kutatók és az előadók érdeklődésének köszönhetően újra a hallgatókhoz jut.

A másik hangversenyre a Zeneakadémia Solti termében kerül sor november 11-én. A Wroclaw Baroque Ensemble, az egyik leghíresebb lengyel korabeli hangszereken játszó együttes 2006-ban alakult. A sokszínű, de elfeledett régi zenét játszák. Már a reneszánsz idején is virágzottak a művészetek a Vasa uralkodók udvarában, és később is magas színvonalú, a nyugat-európai muzsikára is ható zenei élet volt az 1795-ig fennállt Lengyel-Litván Unióban. Az ezen az estén felhangzó művek Palestrina, és Monteverdi idejét idézik, bemutatva, hogy hiba volt a feledés homályába juttatni a műveket.

Hajós Anna