A Régi Nyomtatványok Tárának kincsein alapuló tárlat nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban, amely kapcsolódik ahhoz a tényhez, hogy hazánk tölti be november 17-ig az Európa Tanács elnöki tisztét. A kamarakiállítás a XIX-XX. század fordulójának legnagyobb magyar könyvgyűjtője, gróf Apponyi Sándor (1844-1925) unikális Hungarica gyűjteményébe enged bepillantást. A látogatók az évszázadok során a külföldi utazók által tapasztalt és leírt ismertetésekkel találkozhatnak, képet kapva arról, hogy láttak minket.

Gróf Apponyi Sándor a nyomdászat ipari szintű gépesítését megelőző könyvtermésből válogatta össze különleges gyűjteményét, amelynek darabjai a XVI. és XIX. század között a történelmi Magyarországról, a magyarsághoz kapcsolódva jelentek meg, nem magyarul és nem magyar szerzők tollából. Az angol, cseh, francia, görög, holland, horvát, latin, lengyel, német, portugál, spanyol és török nyelvű művek új szemszögből mutatják meg a magyarok és Európa más népeinek viszonyát.

A gyűjtő méltatásával kezdődő tárlaton azután a magyarság középkori megítéléséről kapnak képet az érdeklődők, majd négy újkori utazó útleírásainak részleteiben a hazai városok különleges látnivalóiról, az ott élő emberekről, a velünk élő nemzetiségekről tájékoztatnak a korabeli nyugat-európai utazók.

A német Stephan Gerlach a XVI. században egy Habsburg követség tagjaként hajózott végig a török dúlta magyar területeken, majd Isztambulba érve további tapasztalatait és a hallott anekdotákat lejegyezte. A holland Jacobus Tollius a XVII. században vándorolt át Magyarországon is, a látottakat levelekben írta meg. A skót Robert Townson a XVIII. század végén járta be a Magyar Királyság északi területeit, természettudósként figyelve az országot és lakóit. Az észak-itáliai Luigi Forni katonatiszt a XIX. század első felében, a reformkor hajnalán szolgált magyar földön, és az ide érkezése előtt hallottakkal ellentétes helyzettel szembesült. A négy utazó meglepetéseit, megrázkódtatásait emlékirataikból és feljegyzéseikből lehet megismerni. Mindezt korabeli térképek és metszetek segítik.

A kiállítás kurátorai a szövegek jelentős részét a gyűjteményből, az illusztrációkat a metszetgyűjteményből válogatták. A napjainkban is folyó nemzetközi Hungarica kutatásra a Modenai Állami Levéltár által felajánlott kéziratfotók utalnak.

A kiállítás 2021. november 26-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében, a Budavári Palota F épületében.

Hajós Anna