A Magyar Földrajzi Társaság idén április 9-én rendezi meg a Földrajz Éjszakáját, a kezdeményezéshez csatlakozott a Belvárosi Plébániatemplom is. Az érdeklődők online előadásokat hallhatnak ismert és a hazai közönség előtt kevésbé ismert zarándokhelyekről.

A Földrajz Éjszakáját GeoNight néven első alkalommal a Francia Nemzeti Földrajzi Bizottság kezdeményezésére szervezték meg 2017-ben. Azóta minden évben április első péntek éjszakája a földrajz rajongóié. A rendezvény nem titkolt célja, hogy rávilágítson a földrajz fontosságára, megszerettesse és megmutassa a tudományág szépségeit, érdekességeit. A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy rövid időn belül felkarolta az Európai Földrajzi Társaságok Szövetsége , így először európai, majd a Nemzetközi Földrajzi Unió támogatásának köszönhetően mára nemzetközi szintű rendezvénnyé vált. Hazánkban a Magyar Földrajzi Társaság szervezi az eseményt. A járvány előtti életünkben előadásokkal, városnézésekkel, workshopokkal, tematikus programokkal lehetett csatlakozni a földrajz nemzetközi ünnepéhez. Egyetemek, múzeumok, iskolák, a földrajzért rajongó közösségek szerveztek színes és érdekes programokat. 2021-ben a nagypéntek miatt április 9-én rendezik meg a Földrajz Éjszakáját. A tavalyihoz hasonlóan, az idén is online formában zajlanak az események, melyekről az érdeklődők a geonight.net oldalon találnak információt.

A Belvárosi Plébániatemplom immáron hagyományosan vesz részt az eseményen, és gazdagítja annak programját. A szervezők az idei évben meglehetősen tágan szabták meg az esemény tematikáját, határokon és generációkon átívelő témákkal jelentkezhetnek a résztvevő szervezetek.

A Belvárosi Plébániatemplom zarándokhelyekről tart előadást ezen az estén. Mesélnek magáról a templomról mint zarándokhelyről, a Mária út magyarországi szakaszáról, képzeletben elrepítenek Litvániába, a „Keresztek hegyére” és Cebu városába, ami Délkelet-Ázsia legnagyobb keresztény zarándokhelye.

Az érdeklődők a Belvárosi Plébániatemplom facebook oldalán csatlakozhatnak az előadásokhoz. Az előadások április 9-én 19:15-kor kezdődnek és éjjel 11-ig tartanak.

Szegedi Andrea

Fotó: Pixabay, mariaut.hu