A Magyar Földrajzi Társaság és a Magyar Természettudományi Múzeum közös szervezésében került sor arra a vetítettképes előadásra és nyílt ülésre, amelyen a 110 évvel ezelőtti I. Magyar Adria-kutató expedíció alakjait, eseményeit elevenítette fel Gőgös Norbert, az expedíciós szakosztály titkára. Az ismertetésnek külön hangsúlyt adott, hogy a Magyar Földrajzi Társaság megalakulásának 150. évfordulóját ünnepeli. 2023-ban, tavasszal rekonstruálják az Adria-expedíció egy részét nyilvános tanulmányút során.

Az előadás keretében ismerkedhettünk a XX. század első évtizedének Fiuméjével, Baross Gábor akkori közlekedési, kereskedelemügyi miniszter fontos szerepével a város fejlődésében, a városon belüli 60 kilométernyi kialakított vasútvonallal, és az ottani magyar hajózással, a kikötőkkel, az egykori, ma már más néven ismert, de nagyszerű Mária Terézia mólóval, a környéken állomásozó 62 csatahajóval, köztük a Szent István nevűvel. Mindennek révén lett Fiume világváros, ahonnan a tengeri külkereskedelmünk 80 százaléka akkor bonyolódott.

1913-ban a magyar tudományos élet kiemelkedő tagjai, egyetemi tanárok indultak el a Najade elnevezésű, 1891-ben épített csatahajóból kutató célra átalakított vízijárművel, hogy gazdagítsák a tudományt felfedezéseikkel, a múzeumokat és a szakirodalmat tapasztalataikkal, meglátásaikkal. Bár az I. világháború a következő kutatást, illetve annak értékelését megnehezítette, az eseményeket óriási nemzetközi érdeklődés kísérte, meghívásokkal, előadásokra felkérésekkel.

Most a Millenáris parkban november 23-án tartja a Magyar Földrajzi Társaság a következő ülését, amelyen ismertetik a jövő év aktuális útjait, valamint az emlékutazás konkrétumait.

A társaság programjai között szerepel: Tromso, a kutatóexpedíció alaptábora és az Aurora borealis (északi sarki fény) titkai 2023. február 3-8; Izland, Jégország a világos tél és az Északi fény idején március 21-25; az Adria-emlékutazás május 29-június 7 között.

Hajós Anna