A Cseh Turisztikai Hivatal és a Cseh Köztársaság budapesti nagykövetsége az AVIAREPS rendezésében turisztikai találkozót tartott több cseh utazási iroda, rendezvényszervező és a CSA légitársaság részvételével, amelyen magyar utazási irodák és újságírók előtt beszéltek országuk vonzó látnivalóiról, lehetőséget adva jövendő partnereiknek akár a részletek megtárgyalására is. Lapunk megkérte Tibor Bialt, Csehország magyarországi nagykövetét, ismertesse a rendezvény célját, és saját elképzeléseit a két ország turizmusának jövőjével kapcsolatban. A kassai születésű nagykövet kiválóan beszél magyarul. Mint mondta, 2010 óta dolgozik Magyarországon, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium által delegált Czech Trade regionális igazgatójaként a gazdasági együttműködés érdekében végezte munkáját, ami sikeresnek bizonyult, közel kétszeresére, 9 milliárd euróra növekedett a terület forgalma. 2019 júliusa óta tölti be a nagyköveti tisztséget.

Fontos feladatának érzi a nyitást a magyar nagyközönség előtt, növelni a magyar turisták számát Csehországban. Ha nincs is itt cseh turisztikai hivatali iroda, képviselni fogják ezt a területet.

Tibor Bial, Csehország magyarországi nagykövete

Javasolja a szervezett utakat, a sörturákat, az utazási irodák egyedi programkínálatával. Csehország eseményeit, gasztronómiai fesztiváljait, ünnepeit is ismertetni kívánják. Az eseményt megnyitó beszédében a nagykövet megemlítette, tavaly Magyarországra a küldő országok között harmadik volt a Cseh Köztársaság, míg a magyarok náluk a 17. lettek. A cél ennek a számnak a növelése.

A nyitó előadásban a cseh turisztika képviselői elmondták, országukban 14 UNESCO világörökség található, több mint kétszáz vár és kastély, 41 kilométer jelzett turistaút. Beszéltek többek között a Budapestről három órás vonatúttal elérhető, kozmopolita Brnoról, a bicikli utakban, bortúrákban gazdag Dél-Moraviáról, Olomouc templomainak gazdagságáról, az egykori gyárakból kialakított rendezvényhelyszínekről, Ostrava zenefesztiváljáról, golfról, síelési, családi lehetőségekről, a természeti szépségekről. Nem maradtak ki a szórakozási programok, múzeumok, és természetesen Prága kínálata sem. A Cseh Vasúttársaság nemzetközi vonalai között Budapest is szerepel.

A hazai utazási irodák nagy érdeklődéssel keresték meg a cseh beszélgető partnereket.  Egyiküket, a zalaegerszegi Nyakas Józsefet megkérdeztem, várhatólag melyik területek vonzereje nőhet az irodájuknál. Kiemelte Prágát, a kastélyokat, a cseh természeti látványosságokat.

Hajós Anna