Ötven évvel ezelőtt, 1972. április 2-án vezették be a Malévnél a légiutas-kísérők új, piros színű egyenruháját. Mindez „forradalmi” változást jelentett a magyar nemzeti légitársaság életében, mert ezt megelőzően a légiutas-kísérők több mint negyedszázadon át a pilóták uniformisához hasonló színű, sötétkék ruhákat viseltek.

Az 1960-as évek vége fontos újdonságot hozott a Malév számára: megérkeztek az első sugárhajtóműves, modern Tu-134-es repülőgépek, s ezzel a magyar nemzeti légitársaság is végre belépett Európában a „jet-korszakba”. A Malév akkori vezetősége helyesen ismerte fel, hogy a flotta modernizálásával egy időben, változtatni kell a korábbi arculati elemeken is. Az is egyértelmű volt számukra, hogy ezen belül az egyenruha különösen fontos szerepet játszik egy légitársaság megjelenésében.

E kereskedelmi koncepcióváltás jegyében terveztettek új, meggypiros színű formaruhát a légiutas-kísérők számára (miközben a magyar pilóták továbbra is a hagyományos, standard kék öltönyt hordták). A Malév részéről mindez azért volt bátor lépés, mert az 1970-es évek elején az európai légitársaságok többsége még ragaszkodott a női alkalmazottai hagyományos, „konzervatív” viseletéhez.

 

Ebben az időben egyébként a légitársaságok általában öt-hatévente újították meg a céges egyenruháikat, így a Malév is kénytelen volt a fontosságának megfelelően kezelni a formaruha problémáját és erre továbbra is kész volt pénzt áldozni. Ezért az egyébként az utasok és a személyzet körében is népszerű, praktikus és strapabíró piros egyenruhát 1978 nyarán felváltotta egy teljesen új, a nyári menetrendi időszakban világoskék, télen pedig barna színű változat.

A soron következő váltás jelentős hírnevet szerzett a Malév számára, amikor 1985-ben bevezették az akkoriban már az egész világon ismert, francia Pierre Cardin által tervezett egyenruhákat. Ez az újabb csere mintegy 1500 dolgozót érintett, a tervezett költségek pedig akkori áron meghaladták a 30 millió forintot. Az új uniformisokat 1992 őszéig viselték a malévesek, amikor a magyar nemzeti légitársaság vezetősége újabb egyenruhaváltás mellett döntött.

Az új kollekció létrehozását széleskörű közvélemény-kutatás előzte meg. Összegyűjtötték a különböző felhasználói területek véleményét arról, hogy milyen darabokból álljon össze a női és a férfi formaruha és a leggyakrabban szereplő ötleteket eljuttatták a tervezőkhöz. Az egyenruha kialakításánál fontos szempont volt többek között a Malév új arculatához való illeszkedés, az alapanyagok minősége és kezelhetősége, az adott munkakörhöz illő praktikum és a divatos, elegáns, ötletes megjelenés, valamint az időtálló, egyéni, a többi légitársaságtól elütő stílus.

Az új formaruha alapszínei – az arculatnak megfelelően – az elegáns mély sötétkék, a friss zöld, az élénkpiros és a fehér lettek. A kollekció sokféle, ízlés szerint kombinálható ruhadarabból állt, a téli és nyári kosztümök, zakók, blúzok és ingek mellett pedig színes kendők, valamint különböző színkombinációjú nyakkendők tették változatossá az öltözéket.

Földesi László

Fotó: AeroNews Képtár