Átadták a budapesti Bajza utcában azt az 1936-ban épült és most felújított villát, amely a jövőben elsősorban építészeti kiállításoknak és programoknak ad helyet. Ezzel a Városliget vonzáskörzetében egy újabb kulturális létesítmény várja majd a látogatókat.

A villa 1936-ban a Városligeti fasori (akkor Vilma királynő úti) szanatóriumok szomszédságában épült a kor híres operaénekese, Walter Rózsi és családja számára. A villát a magyar modern építészet kiemelkedő alakja, Fischer József építész tervezte, és a munkában nagy szerepet játszott Pécsi Eszter, az első magyar statikus mérnöknő, Fischer felesége is, aki az épület vasbeton szerkezetéért felelt. A háromszintes, lapostetős villa Fischer egyik fontos alkotása, a két világháború közötti modern magyar építészet jelentős képviselője.

Az épületet 1949-ben államosították, és évtizedekig óvodaként, majd gyermekorvosi rendelőként használták. Az ezzel kapcsolatos változtatások következtében, a korábban elegáns villa a pártállami korszakra jellemző egészségügyi épületté szürkült. A közelben található, egykori BM Központi Kórház épületei – így a Fischer-villa is – 2007 óta elhagyatottá, üressé váltak. Bár ezt követően számos elképzelés felmerült a terület hasznosítására, ebben érdemi előrelépésre csak azt követően kerülhetett sor, amikor 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába került az ingatlanegyüttes azzal a céllal, hogy ott a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) kapjon helyet.

Utóbbi immár több mint ötven éve hatalmas gyűjteménnyel rendelkező, ám saját épület és kiállítóhely nélkül létező intézmény. A MÉM MDK egész Kárpát-medence legjelentősebb építészeti közgyűjteménye, amely a magyar építészet meghatározó alkotóinak, alkotásainak, dokumentumainak felkutatásával, gyűjtésével, kezelésével, illetve a magyar örökségvédelem intézményszintű archiválásával foglalkozik. A múzeum jelenleg ideiglenes telephelyen, az angyalföldi Jász utcában működik.

A mostani felújítási projekt az MMA fenntartásában működő MÉM-MDK végleges elhelyezését célzó beruházás első ütemeként valósult meg. A munkálatok 2020 őszén kezdődtek meg Kokas László tervei szerint. Az építész célja a minél pontosabb és szakszerűbb helyreállítás volt. Ennek jegyében visszaállították az eredeti részleteket, visszahelyezték a megmaradt első emeleti íves fa lépcsőt és újraépítették a tetőteraszra felvezető csigalépcsőt, valamint a kertből induló íves lépcsőt is. A szinte teljesen elpusztult részleteket és belső tereket falkutatási munkák, valamint korabeli fotók alapján sikerült helyreállítani.

A jövőbeni működéshez az újjáépített villát 21. századi kiállítási és rendezvény­technológiával szerelték fel. A nagyközönség számára május 18-án megnyíló épület a kiállítások mellett tárlatvezetéseknek, nyilvános eseményeknek, előadásoknak és kisebb koncerteknek is helyet fog adni. Az elsőként megnyíló „Színtér és lakótér – a villa” című kiállítás a két világháború közötti építészetre, az otthon és a lakhatás témájára fókuszál, és a MÉM-MDK gazdag anyagára épít. Az épület egykori gyerekszobájában a korszaknak a neveléshez kapcsolódó progresszív elveivel ismerkedhetnek meg a látogatók, a dolgozószoba a munka témájára reflektál, az egykori háló kulcsszava pedig a komfort. A látogatók megismerkedhetnek az egykori építtető, Walter Rózsi életével is.

Földesi László

Fotó: MÉM MDK