Egyedülálló ünnepséggel készül a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) az alapításának 150. évfordulójára. Július 23-án teátrumvonatok indulnak Sopronból és Győrből Szombathelyre, ahol az állomáson csarnokelőadással és színes programokkal várják a résztvevőket.

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, másfél évszázaddal ezelőtt, 1872-ben adták ki a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Engedély-okmányát, amely rendelkezett arról, hogy vasútvonal épüljön Győrtől Sopronon át egészen Ebenfurtig. A jubileumi évben ajándéktárgyakkal, állomási installációkkal, a vasúttársaság közösségi oldalán pedig játékokkal, aktivitásokkal várják az érdeklődőket. Ugyancsak az évforduló alkalmából jelenik meg a vasúttársaság történetét bemutató, „A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút kronológiája képekben” című kötet is.

A programok köre most egy mondhatni rendhagyó produkcióval bővül. A teátrumvonatokon ugyanis a Győri Nemzeti Színház és a Soproni Petőfi Színház színészei gondoskodnak a múltidéző hangulatról. Tánccal, zenével, korabeli sajtóhírekkel szórakoztatják az utazóközönséget, s útközben lehetőség lesz megkóstolni Ferenc József és Sisi kedvenc csemegéit is.

Szombathelyre érve a résztvevők egy egyedülálló kosztümös „sín-darabot” tekinthetnek meg a vasútállomás csarnokában a művészek közreműködésével. A humoros fantáziajátékot kimondottan erre az alkalomra írták. A színdarab mellett pedig egy nem mindennapi peronbüfében, frissítők és finom falatok várják a nagyközönséget.

A program keretében emellett az érdeklődők számára lehetőség nyílik egy városnéző sétához csatlakozni, amely során a résztvevők körbejárhatják Szombathely belvárosának történelmi látnivalóit. Emellett nem csak betekinthetnek a vasúti kulisszák mögé, hanem részt vehetnek a vasútmodellezők vadonatúj terepasztalának premierjén is.

A rendezvény belépődíja 5900 forint, ami tartalmazza a menettérti utazást, a programokon való részvételt, és a felkínált ételeket. A belépőjegyek megvásárlására július 15-éig van lehetőség a GYSEV jegypénztáraiban és a GYSEV Webáruházán keresztül.

 

Földesi László

 

Fotó: GYSEV