A közelmúltban Magyarországon is szinte minden fontosabb hagyományos és internetes újság hírt adott arról, hogy 98 éves korában meghalt az olasz születésű francia divattervező, a háború utáni divat egyik meghatározó alakja.

A megemlékezésekből azonban sajnos kimaradt egy fontos magyar vonatkozás: az 1980-as évek közepén ugyanis, Pierre Cardin tervezte meg a Malév új egyenruha-kollekcióját. Az erről szóló döntés már az előző év tavaszán megszületett, majd 1985. február 26-án az Atrium Hyatt Budapest szálloda báltermében bemutatták az új uniformisokat.

Az akkori tudósítások szerint, az esztétikus, modern formai kialakítás mellett jelentős hangsúlyt kapott a praktikusság, hiszen ezek a modellek végső soron munkaruhának készültek. Ezért igazodniuk kellett viselőik, a jegyeladók, forgalmi tisztek, pilóták, vagy a légiutas-kísérők eltérő igényeihez, mindennapi tevékenységéhez.

Pierre Cardin akkor már az egész világon ismert divatháza kiváló munkát végzett, a Malév történetében pedig újdonság volt, hogy teljes egészében sikerült konfekcionálni az egyenruhát. Ehhez minden dolgozóról méretet vettek, majd egy német mérettáblázatot alapul véve, meghatározták a legmegfelelőbb számozást.

Fontos szempont volt továbbá, hogy a magyar Hungarotex vállalat az új egyenruhát teljes egészében hazai kivitelezésben, hazai alapanyagokból készítette el. Az egyenruhacsere ugyanis mintegy 1500 dolgozót érintett, a tervezett költségek pedig akkori áron meghaladták a 30 millió forintot. Az új uniformisokat az 1985-ös nyári menetrendi időszak kezdetétől, folyamatosan vezették be. Pierre Cardin kollekcióját 1992 őszéig viselték a malévesek, amikor a magyar nemzeti légitársaság vezetősége újabb egyenruhaváltás mellett döntött.

A magas kort megért, neves francia divattervező időközben a ruhák mellett a bútoroktól kezdve a parfümökig és kozmetikumokig, más termékekkel is foglalkozni kezdett, és az ipari dizájnban is része volt, sokat foglalkozott például autók belső kialakításával. Saját divatháza mellett több száz céget birtokolt, összesen több százezer embernek adva munkát. Voltak színházai, éttermei, médiaérdekeltségei és kastélyai is, 1991-től pedig az UNESCO jószolgálati nagykövete volt.

Pierre Cardin mindig szeretettel emlékezett Magyarországra, és az itt töltött napjaira. Nem véletlenül, hiszen a Malév volt az első és egyben egyetlen légitársaság, amelynek egyenruhát tervezhetett.

Földesi László

Fotó: AeroNews Képtár