Várhatóan egy év múlva, 2023 decemberében fejezik be Görbeházánál a NIF Zrt.
beruházásában megépülő új csomóponti ágat. A fejlesztés segíteni fogja a térség jobb
elérhetőségét Nyíregyháza és Debrecen irányából.

A 2015-ben, illetve 2018-ban elkészített kiviteli tervek szerint, a Nyíregyháza és Debrecen közötti forgalom csomóponti összekötő ágainak kivitelezése keretében egy híd, illetve összesen mintegy egy kilométer hosszú út készül el. Ezen felül egy „üzemi forduló” is megépül, segítve az M35-ös autópálya üzemeltetési feladatainak ellátását. A fejlesztés során 96 ezer köbméter földet mozgatnak meg, 1400 köbméter hidraulikus kötőanyagú pályaszerkezet, továbbá 2900 köbméter bitumenes kötőanyagú pályaszerkezet és 5,1 kilométer közúti visszatartó rendszer épül meg.

Az uniós csatlakozást követő években felgyorsult hazánkban az autópálya-építés, és az M3-as út – leágazásai segítségével – bekapcsolta Kelet-Magyarország megyeközpontjait a gyorsforgalmi hálózatba. Ennek köszönhetően Miskolcra 2004-ben, Debrecenbe 2006-ban, Nyíregyházára 2007-ben ért el a kétszer két sáv. Az M35 Görbeházánál ágazik el Debrecen felé, és elhaladva a hajdú-bihari székhely mellett, tovább épül Erdély irányába. Görbeháza (eredeti nevén Görbeházpuszta) Hajdú-Bihar megye északnyugati részén található, a megyeszékhely Debrecentől körülbelül 50 kilométerre, északnyugatra, Miskolctól és Nyíregyházától pedig ugyancsak hasonló távolságra. A település legfontosabb közúti megközelítési útvonala a 35-ös számú főút, amely végighalad a központján. Ezen érhető el Nyékládháza-Polgár és Debrecen-Hajdúböszörmény felől is. Görbeháza fekvése infrastrukturális szempontból nagyon kedvező, hisz az M3-as és M35-ös autópálya közvetlen közelében helyezkedik el, s ezek révén az ország távolabbi részei felől is könnyen elérhető.

A falu története sokáig a szomszédos településsel, Polgárral fonódott össze. Görbeháza ténylegesen 1925 és 1929 között épült fel, de önállóságára formálisan csak 1945-ben került sor. Nevét egy ottani, L alakú házról kapta, mely házformát ezen a vidéken görbeháznak mondanak. A hagyomány szerint ez az épület a Hortobágy puszta szélén, a pásztorok és betyárok által látogatott csárda volt, nagy pincével, melynek nyomai még ma is látszanak.

Mivel Görbeháza a Hortobágyi Nemzeti Park közvetlen határában fekszik, környezetében ritka növénytársulásokra és gazdag állatvilágra, a település belterületén tavasztól egészen nyár végéig a környéken egyedülálló számú gólyacsapatokra bukkanhatunk, ezért nevezik a gólyák városának is. Görbeházán található fontos nevezetesség a múlt századi Nagykaprosról a templomhoz beszállított és felállított, legendákkal is övezett út menti kereszt. 1967-ben a helyi vízműkút fúrása idején termálvíz tört fel, ám ennek felhasználási lehetősége jelenleg kiaknázatlan.

Földesi László
Fotó: NIF Zrt.