A világ legnagyobb szállodai franchise cége, a Wyndham Hotels & Resorts idén ősszel kezdi meg Bécs Scwechat repülőtér legújabb szállodájának építését.

A több mint 500 szobás, Vienna House Easy elnevezésű hotel megnyitását a már működő AirportCity részeként, 2025 tavaszára tervezik, s ezzel a repülőtér teljes szállodakapacitása meghaladja majd az 1400 szobát. Az új fejlesztési projekt a repülőteret üzemeltető Flughafen Wien AG, a Wyndham Hotels & Resorts, a HR Group és a MAMMA Group együttműködésével valósul meg.

Dimitris Manikis, a Wyndham Hotels & Resorts régióvezetője szerint ez a stratégiai helyen felépülő létesítmény kiemelt jelentőséggel bír számukra, mely szorosan illeszkedik az ambiciózus növekedési terveikhez. Az elnök úgy véli, elemzéseik alapján a közeljövőben tovább növekszik majd az utazási kedv, ami óhatatlanul megnöveli a szállodai ágyak iránti keresletet is.

Günther Ofner, a Flughafen Wien AG vezérigazgatója és pénzügyi vezetője arról számolt be, hogy a repülőtéren az új szállodának köszönhetően 1414-re bővül majd a hotelszobák száma. A fejlesztés során különös jelentőséget tulajdonítanak a fenntarthatóságnak, hiszen terveik szerint az idei évben a légikikötő egész területén már el szeretnék érni a környezetbarát, teljesen CO2-semleges működést.

Ruslan Husry, a HR Group tulajdonosa és vezérigazgatója szintén azt emelte ki, hogy a régió első, különleges Vienna House Easy szállodája további fontos mérföldkő terjeszkedési stratégiájukban. Hiszen csak utóbbi márkanév alatt már több mint 40 szállodát működtetnek Európában. Pinzolits Herbert, a MAMMA Csoport tulajdonos-vezérigazgatója szerint a Vienna House Easy egyike lesz majd Ausztria öt legnagyobb szállodájának.

Az új hotel a B9-es út mellett épül fel, közvetlenül a bécsi repülőtér VIP és általános repülési terminálja mellett. Egyik különlegessége az olyan új technológiák alkalmazása lesz, mint például a különböző fa-alapú hibrid konstrukciók, vagy az integrált autonóm, CO2-mentes kondicionálás. A szálloda villamosenergia-fogyasztásának egy részét a repülőtér területén lévő nap- és szélenergia fedezi majd. Az új repülőtéri szálloda kivitelezését a bécsi székhelyű MAMMA Group végzi, amelynek jelenleg már összesen hét szállodaprojektje valósul meg Ausztriában és Németországban.

A Wyndham Hotels & Resorts, mint a világ legnagyobb szállodai franchise vállalata, 95 országban, mintegy 9000 hotellel rendelkezik. A Wyndham 2022 szeptemberében vásárolta fel a Vienna House szállodamárkát. Jelenleg hét európai országban, 42 Vienna House szálloda működik, amelyekből 26 Németországban, egy pedig az ausztriai Dornbirnben található. Ugyanakkor az összes Vienna House szállodát franchise szerződés keretében, a berlini székhelyű HR Group, Európa egyik vezető többmárkás szállodaüzemeltető cége működteti. A cég tíz országban, több mint 100 helyen, 145 szállodával rendelkezik, ami gyakorlatilag mintegy 15 ezer hotelszobát jelent.

Günther Ofner, a Flughafen Wien AG vezérigazgatója szerint, a bécsi repülőtér ma már sokkal több, mint egy egyszerű közlekedési csomópont. A repülőtéren mintegy 20 ezer alkalmazottal, több mint 230 cég képviselteti magát. A Vienna AirportCity elnevezésű üzleti központ, illetve irodapark saját közlekedési infrastruktúrájának, kiváló közúti-, vonat- és légikapcsolatainak, szakorvosi központjának, fitneszklubjának, két szállodájának, számos bevásárlási lehetőségének és éttermeinek, valamint az állami szolgáltatóknak köszönhetően tökéletes helyszín a régióban új telephelyet kereső cégek számára.

Földesi László

Fotó: Flughafen Wien AG, HR Group