Fennállásának egy évszázados jubileumát ünnepli az északnyugat-olaszországi Savona tartományban, Villanova d’Albenga városa mellett található Riviera Airport.

A Magyarországon kevéssé ismert repülőteret általános és üzleti repülésre, kizárólag magánrepülőgépek és helikopterek használják. Eredetileg az első világháború hőséről, Clemente Paneroról nevezték el, és sokáig katonai légibázisként szolgált. A második világháború után vált polgári repülőtérré, de igazán az 1970-es években indult fejlődésnek, amikor a Rómába és más nyári úti célokra, például Korzikára és Szardíniára induló menetrend szerinti utasszállító járatok mellett, Nyugat-Liguria virágainak az olasz fővárosba történő szállításában is jelentős szerepet kapott.

A légikikötő a privatizációját követően 2016-ban kapta a Riviera Airport nevet, hogy ezzel is jobban vonzza a magángépekkel Monacóba és a francia-olasz Riviéra más célpontjaira repülő tehetős utazókat és üzletembereket. A létesítményben a légiközlekedési szolgáltatásokat jelenleg – olasz leányvállalatán keresztül – egy jelentős nemzetközi cég, a dubaji székhelyű Hadid International Services felügyeli, amely hivatalosan 2018 áprilisában vette át a repülőtér üzemeltetését. A Hadid a gépek és az utasok földi kiszolgálása mellett segíti a légikikötő marketingtevékenységét, és működteti a fényűzően berendezett, luxuskivitelű repülőtéri várót is.

A csaknem 1500 méteres beton futópályával rendelkező Riviera Airport gyakorlatilag három állam, Olaszország, Franciaország és Monaco metszéspontjában, a közeli hegyek és a tengerpart között fekszik. A légikikötő természetesen saját határőrséggel és vámhivatallal rendelkezik, és tökéletes választás azoknak a légi utasoknak, akik gyors összeköttetést keresnek olyan városokkal, mint Monaco, Monte-Carlo, Cannes, Saint-Tropez, vagy Genova.

Az itteni exkluzív váróterem hatalmas üvegfalán keresztül, közvetlen kilátás nyílik a forgalmi előtérre. A repülőtér váróterme egyébként egy kisebb művészeti galériára emlékeztet, ahol többek között egy az olasz kortárs művészet bemutató, kisebb könyvtár is található. De emellett az üzemeltető Hadid International Services nagy figyelmet fordít a magánrepülőgépek tulajdonosai, illetve üzemeltetői igényeire is.

Az európai uniós szakhatóságok által minősített és folyamatosan ellenőrzött repülőtéri személyzet, csúcstechnológiás számítástechnikai és kommunikációs eszközöket használva nyújtja az összes légiközlekedési szolgáltatást. Ilyen például a repüléstervezés, a repülési engedélyek gyors beszerzése, a szakszerű és gyors földi kiszolgálás, az üzemanyag-ellátás, és a VIP-helikopterek vagy a földi limuzinszállítás megszervezése.

A Riviera Airport ügyfelei számos előnyt élvezhetnek a „hagyományos” repülőterekkel szemben. Így például elegendő akár az indulás előtt 10-15 perccel megjelenni, és ha az utas netán késik, megvárják. Ehhez járulnak még az olyan személyre szabott kényelmi szolgáltatások, mint például az egyedi étkezési igények, valamint a gyors vám- és útlevélellenőrzés.

A repülőtér tulajdonosai a jövőben is szeretnének Monaco és a Cote d’Azur első számú belépési pontjaként a térség kapujává válni, kihasználva a városállam közelségét és az oda vezető rövid helikopteres repülési időt. Ezért a közelmúltban bemutatták az olasz ENAC légiközlekedési hatóságnak a repülési infrastruktúra fejlesztésére irányuló új projektjüket. Ez tartalmazza többek között a futópálya meghosszabbítását, a forgalmi előtér bővítését, új hangárok építését, és egy luxusterminál létrehozását olyan szolgáltatásokkal, mint a VIP-társalgó, vagy a privát konferencia- és üzletközpont.

Napjainkban az idegenforgalmi és az üzleti ágazat, valamint a magángépes utazások egymásra épülő, szerves összefüggést alkotnak, ahol a repülés mindenképpen kényelmesebb és biztonságosabb utazási lehetőséget kínál. Összességében pedig elmondható, hogy minél értékesebb az utas ideje, annál jobban megéri számára üzleti gépen repülni – akár a Riviérára is.

Földesi László

Fotó: Riviera Airport