Két népszerű intézmény kínálatának összekapcsolásáról döntöttek az érintettek. A Nemzeti Botanikus Kert, amely nemcsak Vácrátótnak, hanem az egész országnak és természetesen az Ökológiai és Botanikai Intézetnek, amelyhez tartozik, a büszkesége, az egyik fél. Ahogy szinte mindenki hallott már a másikról, a veresegyházi Medveotthonról, amely egyszerre szívszorító állatmenhely, ahol a megmentett, kiirtásra ítélt állatok végre békében élhetnek, és nagyszerű ismerkedési lehetőség velük, egy szórakoztató park közepében. A közös látogatói program révén mindenki jól jár. Aki felkeresi az egyik intézményt, kedvezményes belépési lehetőséget kap a másikba is egy hónapon belül, ha megőrzi a blokkot, amelyet a jegyvásárláskor kap. Közel vannak egymáshoz a népszerű turisztikai attrakciók, és nagyon ajánlható mindkét helyen az eltöltendő idő, akár egy teljes nap.

A Botanikus Kert kétszáz éves főúri magánkert, történeti kert volt, amely 60 éve vált mindennap látogatható, rangos gyűjteményes parkká. Egyszerre a tudomány, az oktatás, a kultúra és a rekreáció helyszíne, ahol 13 ezer féle növényt, 62 madárfajt lehet megismerni. A tórendszerben 22 halfajt találunk. Gróf Vigyázó Sándor ötven éven keresztül, 1871-től fejlesztette, alakítgatta a helyet. Az akkori romantikus tájkép szerkezete fennmaradt, közte sok szép idős növénypéldány és épített kerti elem. A gróf végrendeletében a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta teljes vagyonát, így a vácrátóti birtokot is.

Zsuzsi medve ott jártunkkor már látogatást tett, az erről készült fotókiállítás Veresegyházán meg is tekinthető. Az eseményt a rendezők nagy valószínűséggel korábbra tervezték, hiszen az első kapcsolódási pont éppen a medve és a vele valamilyen kapcsolatban lévő növényzet. A medvehagyma szezonja éppen véget ért, de még virágzott a hársfa, amelyből készült mézet igencsak kedveli az állat. Láthattunk medvetalp kaktuszt, és még számos növényt, amelyet valamilyen módon róla neveztek el, mint a medvekörmöt, vagy a medvecukor alapanyagát, az édesgyökeret. A kertben már kezd érni a málna. És be lehet sétálni a sziklaalagútba, ahol szintén járt Zsuzsi.

Zsuzsi a veresegyházi Medveotthon lakója. Itt, az ország egyetlen medveparkjában a vadállatok, mentett állatok és az állatvilággal kapcsolatos tudásátadás áll a középpontban. Minden természetes, az eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben a medvéket 20 évvel ezelőtt fogadták be először, építették számukra a hatalmas szabad területen az életteret. Egyre nőtt a számuk, különösen, mióta a cirkuszokban nem lehet felléptetni őket. Van néhány olyan közöttük, amelyet messze földről hoztak el, megóvva őket az elaltatástól. A látogatók, kis és nagygyerekek, felnőttek hatalmas fakanálra csepegtetik számukra a mézet, amit örömmel elfogyasztanak. Van látványetetés, interaktív vezetés, oroszlánok, 38 farkas, egyedmentés során hiúz, láma, aligátorteknős, ormányos medve, mosómedve. A gyerekeket várja sok-sok játéklehetőség, még egy akadálypálya is az erdőben, a lombkoronában.

Az együttműködés megkezdésére ünnepélyes megnyitón került sor, amelyen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere, Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere, Zsigmond Vince a Botanikus Kert vezetője, Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója.   A belföldi túrizmusban rejlő lehetőségeket erősíti ez az összefogás, amelyhez rövidesen egy közös játék is kapcsolódik, az „Eredj a medve nyomába!” címmel; kitűnő családi programként, közös kikapcsolódással.

Hajós Anna