Történelmi és régészeti értékekben az egyik leggazdagabb régió a Dél-Burgenland, Szombathely és térsége. Most az ezen a területen folyó ásatásokat segítő, határon átnyúló ArcheOn projekttel azt kívánják érni, hogy, – bár most államhatár osztja ketté az egykor, már a kőkorban is közös térséget, – a régvolt történelmi egységet megjelenítsék, a nagyközönség számára ismertté tegyék és közös turisztikai kínálatot alakítsanak ki. A program során a résztvevők betekinthetnek a magyar oldali térség őskori, ókori és középkori múltjába. Bemutatásra kerülnek az ásatási és régészeti munkafolyamatok, a feltárt leletek, az qakkori használati tárgyak is.

Ezért október 6-án régészeti nyílt napra kerül sor. Délelőtt az iskolások a szombathelyi Savaria Múzeum termében őskori kézműves tárgyakkal ismerkedhetnek és maguk is megpróbálhatják orsógomb, ékszer és egyéb tárgyak készítését, megnézhetik a leletek gyűjteményét, valamint a Sé település akkori körárok rendszerének a mását. Interaktív történelmi előadás és múzeumpedagógiai foglalkozás lesz, kisebb csoportoknak, „vetésforgó” rendszerben.

A felnőttek ugyanezen napnak a délutánján Sé településen az itteni neolitikus lengyeli kultúrával ismerkedhetnek, új kőkori épületrész feltárásában vehetnek részt. Közvetlenül találkozhatnak a jelenlegi ásatás során előkerült leletekkel, köztük egy állatfejes díszítésű edénytöredékkel, vagy kő gyönggyel, de más történelmi korszakok hagyatékát, így a római kori pénzérméket is megtekinthetik.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával sorra kerülő rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. (savariaturizmus@tdm.szombathely.hu) Az ásatásra buszjárat viszi és hozza az érdeklődőket.

Hajós Anna

Fotó: Savaria Múzeum