A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a KSH könyvtár és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) háromoldalú együttműködési megállapodást kötött, amelynek értelmében 2026-ra hozzáférhetővé válik digitalizálva a KSH és az elődintézményei által kiadott összes statisztikai kiadvány a Magyar Elektronikus Könyvtár felületén.

1867-ben Keleti Károly hozta létre a KSH-t, a közigazgatás nagyhagyományú intézményét. Hiteles és megbízható adatokkal, elemzésekkel támogatja azóta is a döntéshozók, a tudományos kutatás és a társadalom szereplői közötti párbeszédet. A gazdaságra, társadalomra, népességre és környezetre vonatkozó hivatalos statisztikai adatok mellett azok értelmezéséhez tájékoztatásakat, elemzéseket, gyorsjelentéseket, módszertani leírásokat, grafikonokat, térképeket tesznek közzé, megosztva a felhasználókkal. A KSH könyvtár feladata a hazai statisztikatudomány és gyakorlat fejlődésének elősegítése.

    Az OSZK a magyar írott kulturális örökség gyűjtője, őrzője és közreadója. Működteti Közép-Európa legnagyobb digitalizáló központját; havonta több mint egymillió oldalnyi dokumentumot dolgoznak fel.

Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke, Kálmán Rita, a KSH könyvtár főigazgatója és Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója megállapodást írt alá, amely szerint együttműködnek a digitalizáció során. A folyamat nemzeti identitásunk megőrzése, a tudásalapú társadalom fejlődése és az ország versenyképességének növelése szempontjából is kulcsfontosságú. Az együttműködés szép példája a kiemelt jelentőségű intézmények közös munkájának.

Hajós Anna