„Felszállt a füst” – így szerettem volna indítani az UNESCO a Limessel kapcsolatos döntésének örülve, azonban nincs miért lelkesedni. Meggondolatlan nevezés, vagy késői fejhez kapás eredményeként a világörökségi helyszínné nyilvánítás elmaradt.

Pedig Németország, Ausztria, Szlovákia és persze Magyarország érintett, a Duna menti római helyszínein élők nagyon készültek az örömteli hírre, amely egyrészt az adott település ismertséget, másrészt a tapasztalatok szerint a turizmus fellendülését hozza. Most azonban – bár az előzetes visszajelzések alapján mindenki hitt a pozitív döntésben – egy magyar lépés, a Hajógyári-szigeten lévő Hadrianus palota eldöntetlen sorsa, keresztülhúzta a számításokat. Még bizonytalan az is, hogy a szigeten a régebben feltárt, majd visszatemetett helytartói épületet a földréteg eltávolítása után konzerválják, vagy rekonstruálják. A leadott pályázatból ugyanis egy májusi kormányhatározat kivette ezt a palotát, amely a Limesnek nevezett határvédelmi rendszer értékes történelmi emléke. 

A Pompeji után Európa második legnagyobb összefüggő római kori romegyüttese Óbudán van. A katonavárosi amfiteátrum kőrestaurálási munkálatai nemrég fejeződtek be. Fotó: Mészáros Mariann

Miután Magyarország koordinálta a pályázatot, a Világörökségi Bizottság döntése mindegyik résztvevő államot érintette. A jövő évben ismét tárgyalják a világörökségi listára felvételünket, ha február 1-jéig megküldjük a pályázat módosított változatát.

Addig pedig az első mondatból hiányzik az „f” betű: elszállt a füst…

Hajós Anna