Tavaly novemberben, Ebes határában, egy magányos harcost találtak a debreceni Déri múzeum régészei egy kora avarkori sírban. A halott fölé temették lovát is, amely alatt az elhunytra kiterítve elhelyezték a páncélját, ott volt a fából készült tegeze a nyilakkal, valamint íja és kardja is.

A páncél a második olyan itthon talált lamellás vért, amely teljesnek mondható, és régészeti feltáráson, viszonylag érintetlenül került elő. A ló csontjait leszámítva a teljes leletegyüttest a szakemberek egy tömbben emelték ki. Restaurátor műhelyben folyik a bontása, dokumentálása. Így lehetővé válik a páncél szerkezetének értelmezése, rekonstruálása és további adatokkal szolgálhat az avar kori ilyen páncélokról. A vizsgálat lehetővé teszi olyan jelenségek, szerves maradványok észlelését és kutatását is, amelyeket kinn a terepen nem lehetne elvégezni.

A régészek, miután a harcosra novemberben, Rúfusz napján találtak, ezt a nevet adták a kora avarkori, vélhetően a VII. század első felében élt harcosnak.

Hajós Anna