Budafokon, Európában egyedülálló, közel 100 kilométer hosszú pincerendszer van, amely egykor az Osztrák-Magyar monarchia borkereskedelmi központja volt.

Nyolc éve nagysikerű eseménysorozat a Budafoki Pincejárat. 2024 az „Eszenciák éve” lesz, mindazon tulajdonságok összességét képviselve, amelyek nélkül Budapest borászata nem létezne. Az eseménysorozat március 2-től indul és tart decemberig minden hónap első szombatján várják a vendégeket. A korábbi évek sikeres kulturális programjainak legjobbjaira építenek, hogy növeljék Budapest Bornegyedének, Budafoknak a népszerűségét.

Az online sajtótájékoztató keretében, a hivatalos megnyitón Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere köszöntötte az érdeklődőket. Beszélt arról, hogy a siker érdekében már a kezdetekben kivételes közösségi összefogásra volt szükség, és ez azóta is tovább erősödött. Jó ötlet, lelkes borász csatlakozók, a megfelelő szakmai és anyagi háttér együtt bizonyítja, egyedülálló kincset rejt a városrész alatti pincerendszer. A cél továbbra is változatlan, szögezte le Karsay Ferenc, a történelmi hagyományaiknak, művészeti értékeiknek, az egyedülálló pezsgő-, és borkultúra, a pincerendszer, valamint a színes gasztronómiai kínálat bemutatása, hogy a tavalyi tízezernél magasabb látogatói számot tovább növeljék. Budapest borászatának eszenciája Budafok.

A boros múlt náluk a római korig nyúlik vissza, egyedülálló a pincerendszere és a borászképzése is. Itt megismerhető a tradicionális pezsgőgyártás az öt pezsgő készítő borászatban. Hat borvidék borait lehet megkóstolni, és megtekinthetők az ország tíz történeti borvidékének jellegzetes építészeti hagyományai.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos ugyancsak mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a programkavalkádot, hogy tovább nőjön a városrész népszerűsége. Decemberig minden hónap első szombatján, 16 helyszínen várják az Orbán Gergely és Soós István borászati technikum és szakképző iskola Pincejárat szervezői az érdeklődőket. Értékes és kitűnő élményekkel találkozhatnak. „Tartsanak velünk!” invitált mindenkit Rókusfalvy Pál, aki leszögezte azt is, hogy a kultúra akkor kezdődött, amikor az ember elkezdte a földművelést.

Március 2-án a varázslatos pinceséták első napján megtekinthető a Törley Pezsgőmanufaktúra, valamint a Zaborszky Pince, ahol helytörténeti érdekességekkel és borkóstolóval találkozhatnak. Ugyanitt az egyik pinceágban a borlovagrend látja vendégül Tar Erikát és a beszélgetés hallgatóit. A Sauska Pincészet a séta során három pohár pezsgőt kóstoltat. A Taverna Borászat borkóstolóján ötfajta bor kerül a pohárba, mellé borkorcsolyát és ásványvizet lehet fogyasztani, sőt meglepetéssel is várnak. A Katona Borház a bor mellé zenét, szakértő vezetést és borkorcsolyát ad a pincelátogatáshoz. A Soós István borászati technikum tangazdasága ugyancsak várja a látogatókat pincesétával és borkóstolással.

És ezzel még nincs vége a programoknak. Bor és gasztrokalandok várják az ide érkezőket a többszáz éves Seybold-Garab pincében, harmonikaszó mellett, vagy gourmet borvacsora Balla Géza ménesi borvidékről származó boraihoz megálmodva. A Várszegi pincészet borbárja ínyencségeket kínál a pincelátogatással egybekötve. Vacsorával egybekötött pincekvíz szórakoztat a Borköltők Társasága étteremben. A Közösségi Pince borkostolóval összekötött játékkal várja a résztvevőket hat különböző borral, pogácsával és kóstolófalatokkal.

Lesznek családbarát programok: a barlanglakás emlékkiállításon ismerkedhetnek ezek történetével; a Komáromi úti óvóhelyen a hidegháborús polgárivédelmi és a II. világháborús légoltalmi eszközöket lehet megtekinteni. A Magdolna Udvarban látható a Nagy háború emlékei kiállítás tárlatvezetéssel. Itt maszkok és álarcok készítésére is sor kerül.

A helyszínek között 15 és 20 óra között ingyenes kisbuszok közlekednek a kerületi Városháza elől óránként.

A rendhagyó sajtótájékoztatót öt kiemelkedő budafoki borászat online, vagyis formabontó borkóstolója koronázta meg. A Katona Borház 2020-as évjáratú Cabernet Sauvignon-Franc száraz vörösbora, a Sauska borászat világbajnok Brut pezsgője, a Soós István Borászati technikum és szakképző iskola 2023-as Kéknyelűje, a Törley Pezsgőpincészet zászlóshajója, a Chardonnay Brut pezsgő, valamint a Várszegi pincészet 2023-as Rosé Cuvée került a láthatatlan poharakba, értő ismertetés nyomán.

Hajós Anna