A norvég Spitzbergák legnagyobb szigetén 2017-ben kezdte meg működését az Északi-sarki Világarchívum, az AWA. Ez a szervezet egyedülálló módon vállalja, hogy hálózaton kívül megőrzi a digitális adatokat a Föld legészakibb kisvárosában, Longyearbyenben kiépített, földalatti tárolójában. 2021 szeptember 23-án ide helyezte el az Országos Széchényi Könyvtár a kiemelt értékeit képviselő dokumentumainak a norvég Piql cég által különleges eljárással filmszalagra rögzített digitális másolatait. Sándorfi Eszter oslói magyar nagykövet, Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Gerencsér Judit, az OSZK általános főigazgató-helyettese helyezte el ott a mikrofilmtekercseket.

Eddig huszonhat ország intézményei és nemzetközi szervezetek tárolják itt anyagaikat. A műanyag alapú filmszalagra lézerrel átmásolt digitális adatokat időállóvá teszik, majd a mechanikai sérülésektől óvó védőtokba helyezik. A kedvezőtlen hőhatások kiküszöböléséről a bányában a tartósan fagyott állapotú talaj gondoskodik.

Ez az első magyar közgyűjtemény és hazai intézmény, amely alkalmazza az új technológiát, és elhelyezte az AWA-ban. A hat filmtekercsen Mátyás király korvinái, Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor térképgyűjteményének válogatott darabjai – köztük az első magyar nyomtatott térkép -, valamint a XX. század első harmadában készült grafikus plakátok szerepelnek. Ezek nemzetközi összehasonlításban is páratlanok. A dokumentumok kiemelkedő kultúrtörténeti jelentőségűek.

Hajós Anna