Az Európai Bizottság elindította Re-open EU elnevezésű internetes honlapját, amely 24 uniós tagország hivatalos nyelvén nyújt valós idejű tájékoztatást, illetve hasznos információkat a turisták számára a határok helyzetéről, valamint a tagállamokban elérhető közlekedési, idegenforgalmi és egészségügyi szolgáltatásokról.

A honlapon gyakorlati információk találhatók az egyes országokban érvényes utazási korlátozásokról, közegészségügyi és biztonsági intézkedésekről, valamint az uniós és nemzeti turisztikai ajánlatokról. A tagállamoktól származó információk alapján, adatokat szolgáltatnak mintegy harminc közlekedési, közegészségügyi és idegenforgalmi mutatóról, amelyeket az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai egészítenek ki.

A honlap felhasználói egy interaktív térkép segítségével ismerhetik meg az egyes uniós tagállamokra vonatkozó speciális információkat, aktuális híreket és tanácsokat. Az aktuális adatok mobiltelefonos alkalmazással, illetve a weboldalon keresztül egyaránt elérhetők.

Magyarország esetében többek között az alábbi kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők:

EU-s országból vagy Norvégiából, Svájcból, Izlandról és Liechtensteinből ideutazhatok-e idegenforgalmi célból? Vannak veszélyeztetett területek ebben az országban? Nyitva vannak a gyógyszertől és az élelmiszertől eltérő, nem alapvető termékeket biztosító üzletek, az idegenforgalmi szálláshelyek, az éttermek, és a kávézók? Nyitva vannak a strandok és idegenforgalmi területek, a múzeumok és örökségvédelmi helyek? Elérhetők-e szervezett turisztikai csomagok (pl. szervezett túrák)?

Az Európai Bizottság június 11-én ismertette az EU-ba irányuló utazási korlátozások június 30. utáni részleges és fokozatos feloldására vonatkozó ajánlásait. Arra szólította fel a tagállamokat, hogy június 15-éig szüntessék meg a szabad mozgást érintő korlátozásokat és a belső határellenőrzéseket, tekintettel az EU-n belüli egészségügyi helyzet javulására, valamint a tagállamokban bevezetett, a fizikai távolságtartásra vonatkozó és egyéb egészségügyi intézkedésekre. Az uniós honlap az alábbi internetes linken érhető el:

https://reopen.europa.eu/hu

Földesi László