A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Tudományos Akadémia, a Szimmetria Alapítvány a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa közreműködésével különleges konferenciát szervezett Veszprémben. Augusztus 27-31. között kerül sor a népi építészet főbb kérdéseivel foglalkozó rendezvényre. Napirendre kerül az ezen a területen is fontos energiatakarékosság, az újra hasznosítható anyagok használata, a fenntarthatóság, valamint a népi építészet hatása a kortárs építészetre. Kiváló előadók érkeznek Oxfordból, Kaliforniából, Oregon államból, Japánból és Koreából.

Valószínűleg Magyarországon született a világ első olyan törvénye 1949-ben, amely műemlékké nyilvánította nemcsak a várakat és palotákat, hanem a parasztházakat, vagy akár egy istállót is. Ezért nálunk szép számmal akadnak népi műemlékek. Nagy Dénes, az MTA Népi Építészeti Munkabizottságának elnöke szerint fontos lenne meghonosítani a köztudatban a népépítészet kifejezést, hogy hasonló legyen a néptánchoz, népköltészethez. (Bár talán legelőször a munkabizottság nevében kellene akkor a változást létrehozni) Ez a témával kapcsolatos második nemzetközi tanácskozás; az elsőre 2012-ben került sor. A szervezők azt tervezik, hogy ezentúl háromévente hívnak össze hasonló szakmai fórumot.

A résztvevők érdekes, közös utat tesznek meg a Balaton-felvidéken, hosszabb megállókkal Taliándörögdön, a Káli-medencében, majd a Balaton-parton. Megismerkedhetnek több olyan épülettel, amely a magyar állam egyedülálló értékmegőrző szakmai támogatásával, a 2017-ben indult népi építészeti program keretében újult meg.

A szakmai találkozóról tanulmánykötet is készül angol nyelven.

Hajós Anna

Fotó: Wikipedia