Magyar Borakadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2023-ban a Pannonhalmi Főapátság pincészetének ítélte az „Év pincészete” díjat és az egy évig náluk maradó „Szőlősgazda” szobrot, Madarassy István Kossuth-díjas ötvös és szobrászművész alkotását. Az ünnepélyes átadás augusztus 24-én, Pannonhalmán történt. Az Év pincészete díj odaítélésére 17. alkalommal került sor. A főapátság pincészete 2010-ben már egyszer elnyerte ezt a megtisztelő szakmai címet.

Liptai Zsolt főborász ismertette a meghívottakkal a szőlészetük kialakulását, amely az évezredes hagyományokra épült. 2000-ben fogant meg az atyákban az ötlet, hogy az 1945 után államosított, addig létező szőlészetük újra induljon. Az MKB-val közösen történt meg a korlátolt felelősségű társaság kialakítása. 40 hektáron hozták létre az ültetvényüket, nem összefüggően, hanem az adott borvidék tulajdonságaira, adottságaira építve, négy jellemző területen. Gál Tiborra emlékeznek, aki 2007-ben a történeti fajtákat párosította a nemzetközi fajtákkal. Az első öt év a kialakítás jegyében telt. A két legfontosabb szőlőfajtájuk a Rajnai Rizling és a Pinot Noir. Liptai Zsolt leszögezte, hogy a gazdálkodásuk vezérelve a finom végtermék létrehozása, az évjárat hatások ellenére az állandó magas minőség biztosítása, palackba zárása. Nem kívánják a szőlőterületet gyarapítani, hanem, mint mondta, „csiszolni a drágakövet”.

A bonyolult, sokszintes feldolgozó és összességében 2200 négyzetméter alapterületű pinceséta után a Viator rendezvényközpontban került sor az ünnepélyes díjátadásra, amelyen részt vettek a jelölő szervezetek vezetői, Hortobágyi T. Cirill OSB főapát, valamint Liptai Zsolt főborász. Koch Csaba a Magyar Borakadémia képviseletében a díjjal járó szakmai kötelességekről beszélt. Nyikos István, a Bacchus stúdió vezetője a résztvevők bemutatása után leszögezte, hogy az eltelt időszak során elismertté vált a pincészet a hazai piacon, az előállított palackok negyede pedig a monostor és a borvidék hírét határainkon túl is ismertté teszi. A főapát úr megköszönve a kitüntető szakmai díjat, tájékoztatójával végig kísérte a jelenlévőket az eltelt időszakon. A pannonhalmi főapátság a világörökség része, kincsei között van többek között Szent Márton hatása, a Tihanyi alapítólevél, Habsburg Ottó urnába zárt szíve, és napjainkban már a borászat is. Az ültetvények kétharmada fehér szőlő, egy harmada kékszőlő. A díjátadót követő állófogadáson kóstolni lehetett a borok széles skáláját. A Viator séfjei pedig különleges, gazdag és igen ízletes menüsorral kínálták a megjelenteket.

Hajós Anna