Egyetlen más földrészen sincs annyi templom, mint Ázsiában. Ez nem meglepő, hiszen ott született a világ legtöbb fő vallása: a buddhizmus, a hinduizmus, a szikhizmus és a taoizmus, és ezek ihlették a templomaik jelentős hányadát.

Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság idegenforgalmi minisztériumának magyarországi és kelet-európai képviselője elmondta, hogy a világ leghíresebb temploma elismerést a kambodzsai Angkor Wat templomváros kapta. Ezt a XII. században, II. Suryavarman király számára építették, mint állami templomot és fővárost. Az ország észak-nyugati részén, a mostani fővárostól 240 kilométerre található építményegyüttes a khmer kultúra aranykorának jegyeit viseli. 30 éven át több mint 55 ezer munkás és szobrász dolgozott a megvalósításán.

Angkor Wat a város többi része fölött, egy megemelt teraszon áll. Három téglalap alakú galéria alkotja, amelyek egy központi toronyhoz csatlakoznak úgy, hogy mindegyik szint magasabb az előzőnél. Építése óta vallási központ maradt, előbb hindu, majd buddhista templomként.

Mint az ország legfontosabb idegenforgalmi látványossága, könnyen megközelíthető a Siam Reap repülőtérről. Itt 19 nemzetközi és belföldi járat hoz közvetlen csatlakozást Kínából, Thaiföldről, Laoszból, Vietnámból, Koreából és Hong Kongból. Évente többmillió turista látogatja a templomegyüttest, amely mint az ország jelképe, szerepel a nemzeti zászlójukon és címerükön is.

 

Angkor további érdekessége, hogy a Kambodzsában kiadott Taste of Angkor kiadvány a párizsi Gourmand World Cookbook versenyen a legjobb ázsiai szakácskönyv címet nyerte el. A könyv a királyság kulturális diplomáciájának szerves részeként az ottani külügyminisztérium gondozásában jelent meg. Ajándékként az országba akkreditált diplomáciai képviseletek is megkapják. Idén 198 országból kétezer szakácskönyvvel neveztek a résztvevők a kulináris ismeretek elterjesztése és egyes kultúrák megismertetése érdekében.

A nyertes szakácskönyv 38 receptet, és számos hasznos gyakorlati tanácsot tartalmaz. Ezeken kívül kitér a csak Kambodzsában kapható alapanyagokra, de jelzi, hogy azokat esetleg mivel lehet helyettesíteni anélkül, hogy az étel ízvilága megváltozna. A nemzetközi gasztronómiai világban az 1000 éves khmer konyha specialitásait magában foglaló szakácskönyv unikumnak számít – hangsúlyozta Sárdi Rudolf.

Hajós Anna