Szlovénia nemcsak Európa zöld szíve, hanem családias síparadicsomaival is hódít a kontinensen. A változatos terepviszonyoknak és a könnyen megközelíthetőségnek köszönhetően Szlovéniában egy nap leforgása alatt akár több pálya is kipróbálható. A kezdőktől a haladókig minden korosztály megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A környező országoktól eltérően Szlovénia elfogadja a magyar védettségi igazolványt, a beoltott magyar állampolgárok – az oltás fajtájától függetlenül – szabadon és teszt nélkül beutazhatnak az országba. (Természetesen azért szükséges a napi híreket is figyelni a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről)

 

Szlovéniában érdemes beszerezni az úgynevezett SkiPass jegyet, amely 12 helyszín bármelyikén használható. Kranjska Gora a tél legnagyobb szlalomversenyeinek a helyszíne. De nemcsak a profik számára szabad a pálya, az enyhe lejtőkön a kezdők és a snowboardosok is elsajátíthatják a sportág alapjait.

Rogia pályáit azok válasszák, akik felejthetetlen élményekre vágynak, és kipróbálnák a hótalpas túrát. Ez utóbbi nagyon népszerű a gyerekek és a családok körében.

Krvavec lehetőséget nyújt a síelés alapjainak elsajátítására, vagy tökéletesítésére többnyelvű oktatók segítségével. A síiskola és kölcsönző mellett különleges programok is várják az ideérkezőket: éjszakai szánkózás, vagy havas terepen biciklizés is szerepel közöttük. Pohorje az egyik leghosszabb kivilágított sípályájú Európában. Otthont ad a Golden Foxnak, a női világkupa alpesi versenyeinek, így vizuális élményt és adrenalint is ígér. Cerkno a legmodernebb létesítményekkel és gyönyörű természettel rendelkezik. Szlovénia legjobb síközpontjaként tartják számon az évről évre visszatérő vendégek szavazatai alapján. Vogel a téli csodaország. A síelés, snowboardozás, freestyle sífutás, sítúra és szánkózás paradicsoma, ahol a legkisebbek számára havas óvoda is nyílt.

Kicsi, ám annál barátságosabb Soriska planina, ahol három duplaszékes felvonó visz fel a szlalom, óriás műlesikló és lesikló pályákra. A különböző nehézségi fokú pályák szabadidős síelők mellett gyerekes családok körében is népszerűek. Kope kiváló mind a kezdő, mind a tapasztalt síelők számára. A sípályák mellett sífutópálya, sísétaút és szánkópálya is található. Velika planina családközpontú síterep Ljubljana közelében. A kicsik kedvükre szánkózhatnak, a nagyobbak hótalpas túrázásban vehetnek részt. Kanin mind a szlovén, mind az olasz oldalról megközelíthető: 2000 méteren épült ki a két ország felett. Egyetlen bérlettel vehetők igénybe sípályái a Sella Nevea rendszerével együtt. Golte lejtőire síelőket és snowboardosokat várnak, a gyerekeknek külön tanfolyamok indulnak. Stari vrh a síelésen és a pályákon kívül is számtalan téli mókára nyújt lehetőséget. Van szánkópálya, „bob”pálya a gumis szánkózáshoz, ugratók és játszóterek a friss hóban megmártózáshoz.

Hajós Anna

Fotó: Aviareps