Március 29-én újra megnyílt Bécs Schwechat repülőtér felújított 2-es terminálja, amelyet két éve zártak be a COVID-19 koronavírus-világjárvány miatt.

A bécsi repülőtér legrégebbi terminálját a kényszerű átmeneti szünet során, 62 millió eurós ráfordítással teljesen modernizálták és kibővítették. A fejlesztések nyomán immár 2400 négyzetméteren új étterem- és üzletkínálattal, a B, C és D beszállókapuk központi biztonsági ellenőrzésével, valamint négy új poggyászfelvevő szállítószalaggal várják az utasokat.

A 2-es terminál egyik legfontosabb újdonsága kétségtelenül a korábbinál nagyobb területen kialakított, központi biztonsági ellenőrzés. Az utasok ezen a korábbinál rövidebb idő alatt áthaladva juthatnak be a tranzitváró bevásárló- és éttermi tereibe, amelyek olyan jól ismert márkákat kínálnak, mint például a Ferihegyen is működő Heinemann Duty Free, a Swarovski, a Juice Factory, a CAPI, a Lami és a Convenience Shop.

Teljes körű pincérszolgálattal újra az utasok rendelkezésére áll a Zugvogel, a repülőtér forgalmi előterére néző népszerű étterem, valamint a Veganista/The LaLa-Store. Ugyanakkor a hasonló funkciójú, osztrák Trzesniewski a 2-es terminál csarnokában, még a biztonsági ellenőrzés előtt látogatható. Az étteremben a bécsi J & L Lobmeyr cég híres csillárjait szerelték fel.

Megújult a Vienna Lounge üzleti váró is, amely az elegáns dekorációt tipikus bécsi dizájnelemekkel, kényelmes és minőségi bútorokkal ötvözi, és panorámás kilátást nyújt a repülőtér forgalmi előterére. A létesítményben a zuhanyzók és relaxációs helységek mellett egy különálló, nagyméretű tárgyalóterem is található. A világhírű bécsi Leopold Múzeummal együttműködve az üzleti várót olyan jelentős helyi művészek jól ismert műalkotásainak kiváló minőségű nyomatai díszítik, mint Egon Schiele és Gustav Klimt.

A nem schengeni járatok D-jelzésű kapuját tartalmazó keleti mólót is modernizálták. A korábban elkülönített kaputerületek decentralizált biztonsági ellenőrzéseit, illetve válaszfalait az új központosított biztonsági ellenőrző pont fejlesztése miatt lebontották.

Bécs Schwechat International Airport Ausztria egyik nélkülözhetetlen közlekedési csomópontja, amely bár korlátozottan, de a járvány idején is folyamatosan működött. A felújított légikikötőben március 29-től a repülőtér összes indulási területe ismét az utasok rendelkezésére áll, és folyamatosan üzemel.

Földesi László

Fotó: Schwechat International Airport