Az idei év első 10 hónapjában az előző év azonos időszakához képest 76%-kal csökkent a turisták száma Spanyolországban. Közel azonos mértékben esett vissza a szállodai vendégéjszakák száma is, így a túlélés érdekében a spanyol hotelek is hosszútávra adják ki a szobáikat.

Spanyolországot 2019-ben 83,5 millió turista kereste fel, ezzel a világ leglátogatottabb turisztikai desztinációja volt a tavalyi évben; az országnak közel 80 milliárd dollár bevétele származott a turizmusból. Az idei év első 10 hónapjában 76%-kal kevesebb turista kereste fel az országot. 2020 októberében a szállodák alig valamivel több mint a negyede működött, novemberben tovább csökkent a működő hotelek száma.

Spanyolországban szeptemberben vezettek be újra szigorú korlátozásokat a koronavírus-járvány második hulláma miatt. A külföldi turisták száma szinte lenullázódott, de belföldi turizmusról is alig beszélhetünk, hiszen a legtöbb régió között is megtiltották az utazást. A korlátozások jelenleg májusig érvényesek.

Az elmúlt években az overtourism jelenséggel, azaz a túlturistásodással küzdő Barcelona szállodái is a túlélésért küzdenek. Megoldásként ahhoz folyamodtak, ami már hazánkban is működő gyakorlat, azaz a szobákat hosszútávú bérlésre adják ki. Szobatípustól függően a városközpontban az árak 550 és 650 euró között mozognak. A legdrágábban Barcelona festői sétálóutcájában, a Passeig de Graci-n lehet szobát bérelni, itt a havi bérleti díj a 700 – 900 eurót is elérheti. A bérleti díjakban benne van a rezsiköltség, a WiFi, a heti egyszeri takarítás és az ágyneműcsere. Ahol lehetséges, ott biztosítják a közös konyhahasználatot is, ahol nem, ott legalább hűtőszekrényt és mikrohullámú sütőt adnak a bérlőknek. Sok helyen ingyenes parkolást is jár a szobához, vagy a vendégek hozhatják a háziállatukat is.

A hotelekben szigorú közegészségügyi biztonsági szabályok vannak érvényben; mérik a testhőmérsékletet, mindenütt ott vannak a kézfertőtlenítő folyadékok, korlátozzák a közös helyiségben egy időben tartózkodók létszámát, a liftekben egyszerre egy ember utazhat, az ételfutárokat nem engedik a szobákig, a hallban kell várakozniuk.

A bérlők alapvetően diákok, ideiglenesen a városban munkát vállalók, de nem elhanyagolható számban jelennek meg azok, akik lakásfelújítás vagy éppen lakáscsere miatt bérelnek átmenetileg szálláshelyet.

Jellemzően január, február végéig foglaltak most a hosszú távra kiadott szobák, a szállodások reménykednek, hogy Húsvétra újra visszatérhetnek az igazi szállóvendégek.

Szegedi Andrea