Hatvan évvel ezelőtt, 1960. december 31-én kezdte meg a működését az Egyesült Államokban a Sabre (Semi-Automated Business Research Environment System), s ezzel egy új korszak vette kezdetét a légi közlekedésben és a nemzetközi turizmusban.

Az 1960-as évtizedben a számítástechnika fejlődése tette lehetővé, hogy megkezdjék működésüket az első CRS (Computer Reservation System) helyfoglalási rendszerek. Korábban a légitársaságok sokáig elsősorban a városi és repülőtéri irodáikban árusítottak repülőjegyeket, de a világméretű CRS-ek segítségével az eladás fokozatosan áttevődött az utazási irodákhoz.

Kezdetben a különböző CRS-ek még a légitársaságok tulajdonában voltak. Időközben azonban a számítógépes helyfoglalási rendszerek már tőlük függetlenül kezdtek működni, ami alacsonyabb foglalási díjakat és jobb minőségű szolgáltatásokat eredményezett. Az olyan rendszerek, mint például a Sabre, az Amadeus, vagy a Galileo és a Wordspan egyesülésével létrejött Travelport nem csak átalakultak, hanem újabb szolgáltatásaikkal – jelentősen ki is bővültek. Ezért változott meg a nevük is GDS-re (Global Distribution System). Hiszen a légitársaságok mellett, a segítségükkel az egész világon könnyebben elérhetővé és foglalhatóvá váltak az utazási irodák és az utasok vagy szállodavendégek számára a hotelek, az autókölcsönzők vagy akár a vasút- és hajótársaságok is.

A hat évtizeddel ezelőtt az American Airlines által megrendelt, első Sabre-rendszer két nagyteljesítményű, eredetileg katonai felhasználásra kifejlesztett IBM 7090 számítógépre épült, amelyek interaktív, valós idejű eljárásban, napi 84 ezer tranzakciót tudtak feldolgozni, és a légitársasági helyfoglalás idejét a korábbi 45 percről mindössze 3 másodpercre csökkentették.

A Sabre-rendszert a légitársaságok után, először 1976-tól telepítették utazási irodákba is, ami lehetővé tette utóbbiak számára az azonnali hozzáférést a járatokhoz, majd fokozatosan csatlakoztak a szállodák és az autókölcsönző cégek is. 1989-ben már a Sabre rendelkezett a helyfoglalási piac mintegy 38% -ával. A Sabre megalapítója 2000-ben tette lehetővé, hogy a társaság immár ne az American Airlines leányvállalataként, hanem önálló cégként működhessen.

2001-ben az Electronic Data Systems (EDS) lett a Sabre Holdings új tulajdonosa, amely jelentős fejlesztéseket indított el a cégcsoportnál, miközben évről-évre új szolgáltatásokkal bővítette a tevékenységét. 2007 márciusától viszont már a Texas Pacific Group és a Silver Lake Partner vette át a Sabre Corporation irányítását. A céget 2014 áprilisában vitték a tőzsdére, ahol kezdetben részvényenként 16 dollárt fizettek érte. Egy év múlva, 2015 júliusában a Sabre felvásárolta az ázsiai-csendes-óceáni térségben működő GDS-t, az Abacus International-t, és hosszútávú megállapodást kötött azzal a 11 légitársasággal, amelyek addig közös tulajdonosai voltak.

Napjainkban a csaknem 10 ezer munkatársat foglalkoztató Sabre Corporation Észak-Amerika legnagyobb utazási technológiákkal foglalkozó GDS-szolgáltatója. Székhelye Southlake-ben (Texas) található, de körzeti irodákat működtet többek között Londonban, Krakkóban, Bangalore-ban, Montevideóban és Szingapúrban is. A cégcsoport éves bevétele 2019-ben már elérte a 3,97 milliárd dollárt.

Bár a GDS népszerűsége csökkenő tendenciát mutat, az utazási irodák nagy többsége még ma is ilyen rendszert használ, néhány szegmensben pedig – mint például a légközlekedés – a GDS továbbra is elsődleges szolgáltató maradt. Ugyanakkor az is látható, hogy napjainkra átalakulnak az utazók szokásai, és folyamatosan nő a szolgáltatók weblapján történő foglalások száma.

Az utazási irodák ezt a formát kezdetben még nem tekintették konkurenciának, de az 1990-es évek végére kiderült, hogy az internet lassan de biztosan, csökkenti a GDS-szolgáltatók piaci részesedését. Az internetes foglalásokhoz ugyanis nincs szükség semmilyen szakmai ismeretre, elegendő annyit tudnunk, mikor, honnan, hová szeretnénk utazni. A légitársaságok és az utasok érdeke pedig egyaránt az, hogy a repülőjegyek közvetítők nélkül, tehát még olcsóbban jussanak el a felhasználókhoz.

Földesi László

Fotó: Sabre