Miután elmarad az idei Vörösmarty téri karácsonyi vásár, a Magyar Kézműves Szövetség az új helyzethez alkalmazkodva elindította az interneten a „Vörösmarty téri utazó ládát”. A kezdeményezés célja, hogy minél többen megismerhessék a hozzájuk tartozó manufaktúrákat, termékeiket, áraikat. Bíznak abban, hogy így segítségükre lesznek abban, hogy a vevők az egyszeri és megismételhetetlen kézműves alkotásokat választják majd ajándékul szeretteiknek ezzel az újszerű vásárlási lehetőséggel – tudtuk meg Szabó Katától, a Magyar Kézműves Szövetség elnökétől.

A tíz éves szövetség 60-70 alkotója több mint száz családnak és közel ötszáz embernek biztosít kis manufaktúráiban munkát. A vásárokra készülve már fél éve megvásárolták az alapanyagokat, és készítették egyedi alkotásaikat. Az idei év nehézsége ellehetetlenítette, hogy „Nyitott műhely” programjaikkal megmutassák a fiatalabb generációknak kézzel készített remekeiket, hogy kedvet kaphassanak ezekhez az ősi tevékenységekhez. Tavaly a szövetség tagjai a brüsszeli magyar gasztro-fesztiválon képviselték a hazai tárgyalkotó kultúrát; ugyancsak tavalyi Vörösmarty téri rendezvényükkel elnyerték helyüket a tíz legjobb európai adventi vásár között. Tagjaik az UNESCO világörökség, valamint a Magyar Köztársaság Érdemkereszt rangos elismerést is megkapták.

A Facebook oldalukon folyamatosan ötletajánlóval jelentkezik a szövetség, hogy segítsenek az egyedi kézműves ajándékok megismertetésében és megvásárlásában. Az „Utazó láda” elérhető: www.kezmuvesszovetseg.hu oldalon.

Hajós Anna