Kevés fővárosi kerület dicsekedhet olyan természeti adottságokkal, mint Pesterzsébet. A városrész legszebb része, a szinte érintetlen Kis-Dunapart fejlesztése azonban – anyagi források hiányában – sokáig csak álomnak tűnt. Az elmúlt időszakban viszont, végre örvendetes változásokkal találkozhatnak az itt élők. A múlt században fénykorukat élő Hullám Csónakházak sorra nyerik vissza régi formájukat, így a vízisportok, az evezés szerelmesei újra birtokba vehetik a megújult épületeket, melyek részben új funkciót is kaptak, és kibővültek a kikötési, étkezési és szálláslehetőségek is.

A leglátványosabb beruházás azonban még ennél is több embert érint. 2018 vége óta újra látogatható a régi-új Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő fedett részlege, 2019. július 10-én pedig megnyitották a strandrészt is, így mostantól a fővárosiak egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdőnek örülhetnek. 

Újra látogatható a gyógyfürdő

Az 1930-as években épült fedett fürdő tíz személyes, nyolcszögletű termálmedencéjének kialakítása és kupolája a törökfürdőket idézi. Legnagyobb egysége egy 106 férőhelyes, különböző élményelemekkel (nyakzuhany, buzgárok, masszírozók) felszerelt, 32-34 fokos wellnessmedence. Innen anélkül, hogy kiszállnánk a vízből, egy kiúszón keresztül is el lehet jutni a strandrészre. 

A törökfürdők hangulatát idézi

A terápiás részlegen alakították ki a gyógyászati kezelőket, gyógykádakat, és többek között a gyógymasszázshoz, iszapkezeléshez szükséges helyiségeket. Az elkülönülten működő szaunarészlegen egy só- és infraszauna, egy gőzkabin, egy kisebb és egy nagyobb finn szauna, valamint merülőmedencék állnak a vendégek rendelkezésére. 

A kültéri ülőmedencében az árnyékoló napvitorlák alatt, a beépített táblákon sakkozni is lehet.

A strandrészen található egy 25 méteres, hatpályás úszómedence és egy napvitorlákkal árnyékolt gyermekmedence, de felújították a régi, rendkívül népszerű hullámmedencét is. A 120 parkolóhellyel rendelkező létesítmény nagy forgalomra számíthat, mivel Dél-Pesten nincs hasonló színvonalú, profilú és ilyen befogadóképességű strand.

A pesterzsébeti Duna-parton 2018 júniusában nyílt meg a VakVarjú étteremcsalád legújabb tagja, a VakVarjú CsónakHáz. A Duna felőli oldalon működik a vízparttól mindössze néhány méterre található, külső terasszal is rendelkező étterem, míg a bejárathoz közel egy rendezvényterem, a Dunai CsónakHáz kapott helyet. A két létesítmény egymástól függetlenül üzemel. A kellemes hangulathoz esténként hozzátartozik az élő zongorajáték, a 30-40 fős emeleti galérián pedig kisebb csoportok is elférnek.

 

Pesterzsébet Önkormányzata a közelmúltban újabb jelentős fejlesztésről döntött, mely értelmében fővárosi támogatással, közel egy kilométer hosszú sétányt alakítanak ki, a Kis-Duna partján. A városvezetés reményei szerint jövőre már a jódos-sós gyógyfürdőtől a kerület közigazgatási határáig, 900 méter hosszan lehet majd sétálni a parton, amely jelenleg számos kerítés miatt, csak nagyon rövid szakaszán járható.

Látványterv. Forrás:http://pesterzsébet.hu/

 

Látványterv. Forrás:http://pesterzsébet.hu/

A sétány teljes hosszában kiépítik a közvilágítást, és térfigyelő kamerákat is kihelyeznek. Felújítják és új elemekkel bővítik az itteni vizes játszóteret, de szerepel a tervekben kültéri fitneszpark és piknikező hely is. Megépítenek olyan napozóteraszos stégeket is, amelyek a part menti gyalogútból indulnak ki, és néhány tíz méter után abba is érnek vissza. Mivel a sétányon csak gyalogosan lehet majd közlekedni, a kerékpárosoknak a Dunával párhuzamosan haladó Vízisport utcában alakítanak majd ki külön sávot. Bár az új beruházás megvalósítási határideje két év, az önkormányzat már jövő nyáron meg szeretné nyitni a sétányt.

Földesi László

(A szerző felvételei)