Egyre gyakrabban hívják fel a figyelmünket arra, hogy csalókkal vagyunk körülvéve, méghozzá ravasz és okos emberekkel, akik jól ismerve a számítógép személytelenségét, és a használók naivitását, megtévesztik, akiket lehet. És lehet, hogy első látásra nem túl nagy a veszteség, de aztán jöhet a „feketeleves”! Hiszen az első lépés csak arra kell, hogy fontos adatokat szerezzenek meg, majd azok segítségével jussanak hozzá a pénzünkhöz.

Van, akit valamelyik családtagja vészhelyzetével riogatnak, amelynek elkerüléséhez csak némi – bár nem kevés – pénz juttatása kell, amiért mindjárt jönnének is. Van, akit figyelmeztetnek, hogy képük van arról, mint nézi a pornófilmeket a számítógépén, és a hallgatásért pénzt várnak. Másnak vírust ígérnek, vagy éppen küldenek, és ugyancsak komoly összegre számítanak a róla készült –esetleg, sőt valószínűleg nem is létező- fotó eltávolításáért. Kálmán István, az Objektív Stúdió vezetője arra a széles skálára hívta fel a figyelmet a MÚOSZ Idősügyi és Szociális Párbeszéd szakosztály rendezvényén, hogy mindenki készüljön fel, hogy megvédje ezen a területen is magát, és ne legyen áldozat.

Az előadó elmondta, a rendszeres frissítések, vírusirtó programok telepítései fontosak. Hetente szükséges a számítógépünk anyagainak biztonsági mentése egy pendrive-ra.  Ne adjuk meg a pin kódunkat, jelszavunkat, ne is írjuk fel feltűnő helyre a használt eszköznél. Tudomásul kell venni, hogy hamisítható a küldő nyomtatási képe is. Erre akkor is vigyázzunk, ha számlát fizetünk, vagy adunk. Az interneten csak megbízható cégtől vásároljunk. A fizetés pedig ne az adott oldalon történjen, mert ha ott kellene, már nem korrekt az ügy. A kényelmet fel kell áldozni a biztonságért! Fenyegethetnek vírussal, azzal, hogy a megszerzett tartalmat nyilvánoságra hozzák, pénzügyi adatokat, levelezést közölnek. Próbálkoznak érzelmekre ható zsarolással, unokázás révén, hogy bajban van a gyerek és csak az azonnali pénz segíthet. Még a társkeresésnél is visszaélhetnek az alakuló kapcsolatra tekintettel kért támogatás kérésével. Azután jöhet a nemlétező örökségről is értesítés, amelynél csak kisebb összeg, az illeték átutalását várják a milliókért. Jöhetnek hamis közületi számlák is.

Kálmán István felhívta a figyelmet arra, hogy minden magyar szolgáltatók neve, e-mail címe után ott kell lenni a .hu befejezésnek. Az internetes vásárlásnál a termékre kell rákeresni. Megismételte, hogy a számítógépet napi szinten kell frissíteni. Veszélyben vannak a kis cégek is. Ha valamit furcsállunk a beérkezett levélben, tilos a mellékletre kattintani. Ilyen hamis vásárlási ajánlatoknál, mint ha Rolex órát adnának el 268 dollárért 16 ezer helyett, már biztosak lehetünk a becsapási próbálkozásban. Fontos, hogy a vásárlási feltételeket is mindig olvassuk el, mielőtt aláírnánk. A jelszavak 16 karaktertől biztonságosak.

Folyik tehát a harc a csalók, valamint a hatóságok és a fejlesztők között, a mi érdekünket védik az utóbbiak. Ám lépéshátrányban állnak. A biztonságunkért nekünk is óvatosnak és meggondoltnak kell lenni.

Hajós Anna