Talán jövőre már túl leszünk ezeken a nehéz éveken, amikor szinte minden a turizmus ellen szól, és megjelennek az Utazás kiállításon azok az országok is, amelyek most igencsak távol maradtak. Talán kitágulnak a határok a vágyaink nyomában, és eljönnek azok a helyszínek, utazási irodák, turisztikai szövetségek, képviseletek, amelyek most nagyon hiányoztak. Sajnos, a mostani kiállítás és kínálata összehasonlíthatatlan a néhány évvel ezelőttiekkel. 23 belföldi és 28 külföldi desztináció hozta el turisztikai ajánlatát. Az A pavilonnak szinte a fele azonban autókkal, lakókocsikkal, hajókkal, biciklikkel volt tele. Másik nagy része az Utazz Afrikába utazási iroda szervezésében az idei utak mellett dísztárgyakat, öltözékeket hozott a bemutatásra.

A hagyományosan kiválasztott külföldi díszvendég most Bulgária volt. Színes és változatos kínálata magában foglalta a tengerpart, a városok, a történelmi emlékek, kolostorok és a sportolási lehetőségek széles skáláját. Eljött például Bansko, a téli üdülések, sportok helyszíne, ahol múzeumok, ókori erőd, archeológiai emlékek is látogathatók.

A hazai díszvendég Gyula és Békés vármegye volt. A város fürdőjére, pálinkájára, a különleges téglavárra, a városban született Erkel Ferencre, a vármegye történelmi műemlékeire, az ott élt híres nemesi családokra, a gasztrofesztiválokra hívta fel a stand a figyelmet.

A hazai kiállítók közül néhány érdekesség: a Lakitelek Népfőiskola Alapítványa működteti a Hungarikum ligetet. A 27 hektárnyi parkosított területen négycsillagos szuperior szálloda áll, a Hungarikum hotel, 79 szobával, 159 férőhellyel, – amelyik mindegyike egy hazai hungaricumról kapta a nevét -, erkélyesek, vagy terasz van előttük. Rendezvény helyszínek, tárgyalótermek, wellness gyógyvizes medencékkel, szaunával és szórakoztató programokkal várják a vendégeket, családi és vállalati események helyszíneként. A Ligetben működik a Gyarmati Dezső tanuszoda és termálfürdő, kemping, jurtatábor, különböző sportlétesítmények, zenepavilon, Kincsem fogadó, ökokertészet, lovarda, akadálypálya többek között.

A Körös-Maros Nemzeti park képviseletében a természeti kincseiket mutatták be. Itt élnek a ritkaságnak számító, Európa legnagyobb testű röpkeképes madarai, a túzokok, kék vércsék, parlagi sasok, és ritka növények. A vizes élőhelyeik nemzetközi jelentőségűek. A tavaszi és őszi madárvonulások idején vándormadarak százezrei érkeznek ide, majd repülnek a megpihenés után tovább. A park szálláshelyei családi hétvégékre, osztálykirándulásokra egyaránt alkalmasak. Állatpark, madárvárta, múzeum, Vésztő-Mágor történelmi emlékhely megtekintése mellett érdekes programok várják az ide érkezőket, mint a látványetetés, nyuszisimogató, az őshonos magyar fajták megtekintése.

A Fertő-táj és Alpokalja, valamint Nyugat-Magyarország ugyancsak színes kínálatot hozott. Falvak, városok érdekességeire hívják fel prospektusukban a figyelmet és mindarra, amit ez az országrész élményként elénk tárhat. Szerepel ebben kerékpáros turizmus útvonala a Dunántúlon. Sopron segíteni kíván a turizmus aktív tervezésében, ehhez lehet kenut, kerékpárt, vagy az extrém sportok motorját, a Buggyt igénybe venni.

A külföldi kiállítók közül Ciprus mindig érdekes. 11 ezer év történelmére lehet kíváncsi, aki ide érkezik, és egyúttal ismerkedhet a sziget kultúrájával. A történelem előtti időktől a görög mitológia szépségistennője, Aphrodité tengerparti születési és kultikus helyein át, a görög és római emlékek, majd a velencei, azután a török korszak végig követhető a sziget életében, múzeumaik, világörökségeik segítenek ebben. A Ciprusi Turisztikai Minisztérium kiadványa városokra és egyes vidékekre, azok jellemzőire, ünnepeikre, fesztiváljaikra hívja fel a figyelmet.

Tunézia inspirál – ez a figyelemfelkeltő mondat szerepel az afrikai ország sajtó-anyagának címlapján, amelyben most a tengerre, hajózásra, kikötőkre, és az ezekkel kapcsolatos sportokra, élményekre figyelmeztetnek. 30 kikötő várja a hajókat, megközelíthetőek a nagy érdeklődésre jogosan számot tartó városok, tájak: Karthágó, Sidi bou Said, Hammamet, Sousse Afrika fokán, és Djerba szigete. Karthágó hosszú évek óta nemzetközi fesztiválok színhelye, ahogy Hammamet városa és El Jem amfiteátruma is.

Indonézia: tenger, pálmafák, szigetek világa. Az Utazás kiállításon térképpel mutatták meg, hogy milyen gazdag élményekkel, gasztronómiával és vásárlási lehetőséggel várják az utazókat. Egyik oldalon a Csendes-óceán, a másikon az Indiai-óceán fogja körbe ezt a világot és teszi különlegessé.

Japán most a nagyvárosaira koncentrált ajánlataival. Tokió közlekedését, látnivalóit kis kézifüzetben ismertette, ahogy a megközelítési lehetőségeket is. Fudzsi, Hakone, Kamakura, Nikko, Kiotó és Nara egész éves programjával találkozhattak az érdeklődők a cseresznyevirágzástól a decemberi záró fesztiválokig.

Peru standjánál sok embert megállítottak az alpakák, ezek a különlegesen finomszőrű állatok. Az ország már a képeken is magával ragadó. Ahogy a prospektusuk mondja, a Föld egyik leglenyűgözőbb országa, varázslatos kultúrák ötvözete, egykor az inkák birodalma. Több mint száz régészeti lelőhely, 76 természetvédelmi terület és 13 UNESCO világörökségi helyszín található itt. Így például a főváros, Lima a Csendes óceán partján, egyszerre modern és titokzatos. Konyhája a korai spanyol és koloniál fogásokat kínálja, több Michelin csillagos étteremmel. Néhány órás buszos utazás után elérhető a Kis-Galápagosnak is elnevezett Paracas, ahonnan a titokzatos Nazca vonalak felfedezhetők.  Cuzcó és környéke az ősi inka kultúra és romvárosok megtekintésére ad lehetőséget, ahol a helyi indián közösségekkel is lehet találkozni. Vonattal elérhető Machu Picchu, vagy a Titicaca-tó. Élmény lehet az Amazonas vidékén átélni a dzsungelprogramokat.

Hajós Anna