A kormány úgy döntött, hogy megerősíti a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését szolgáló, különböző támogatott finanszírozási lehetőségeket kínáló Széchenyi Kártya Programot.

Ennek köszönhetően a program továbbra is rendkívül kedvező feltételek mellett folytatódik, sőt, a kormány az energiaválság okozta megnövekedett energia többletköltségek finanszírozásának könnyítése, valamint a hatékonyságnövelő és technológiaváltást segítő beruházások elősegítése érdekében két új, speciális, kiemelten támogatott hitelkonstrukciót is bevezet.

A kormány a Széchenyi Kártya Programon keresztül immár két évtizede biztosít a magyarországi vállalkozások mindenkori finanszírozási igényeihez illeszkedő pénzügyi megoldásokat. A program 2002-es indulásától napjainkig összesen 559 ezer hitelkérelmet fogadtak be, közel 390 ezer hitelügylet jött létre, amelynek révén több mint 4 ezer 600 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutottak a hazai kkv-k.

A koronavírus világjárvány okozta gazdasági krízishelyzetben, 2020 tavaszától a válság hatásait enyhítő két hiteltermék, a Széchenyi Kártya Program Plusz, majd 2021 nyarán a Széchenyi Kártya Program GO! is megjelent. Utóbbiak sikerét jelzi, hogy az elmúlt két év alatt több mint 100 ezer hiteligénylés során, 3 ezer 600 milliárd forint összegű hitelkérelmet nyújtottak be a mikro-, kis- és középvállalkozások a Széchenyi Kártya Program keretében, melynek eredményeként közel 73 ezer, összességében 2 ezermilliárd forintot meghaladó hitelszerződés jött létre.

2022 júliusától a Széchenyi Kártya Program MAX keretében, új elemként indul el – évi fix 1%-os ügyfél által fizetendő kamaton – a Széchenyi Energiakártya, amely az energiaválság által érintett vállalkozások számára kínál kedvező szabad felhasználású folyószámlahitelt, akár 3 éves futamidőre. További újdonság, hogy a kormány ezen belül, legfeljebb maximum 400 millió forintos igényelhető hitelösszeggel, egy évi fix 0,5%-os kamatszinten elérhető hiteltípust is bevezet.

A program számos új, 3,5% fix kamatozású hitelterméket tartalmaz. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX a napi működési költségek biztosításához nyújt segítséget 100 millióról 250 millió forintra felemelt hitelkerettel, akár 3 éves maximális futamidővel. A Széchenyi Likviditási Hitel MAX a vállalkozások működéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekhez vehető fel, ugyancsak maximum 3 éves futamidőre.

A Széchenyi Beruházási Hitel MAX szinte minden beruházási hitelcél finanszírozásához felhasználható, akár az agrárszektorban is. Itt a futamidő továbbra is maximum 10 év, az igényelhető hitelösszeg pedig elérheti a 400 millió forintot is. A felvett összeg a klasszikus beruházási célok (mint például új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb tárgyi eszköz beszerzése) mellett hitelkiváltásra, üzletrészvásárlásra is felhasználható.

A Széchenyi Mikrohitel MAX továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, illetve a hitelpiacon korlátozott hitelfelvételi lehetőséggel rendelkező, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások beruházási céljainak megvalósítására (például ingatlanvásárlásra, vagy egyéb tárgyi eszközök finanszírozására). A Széchenyi Lízingkonstrukció MAX pénzügyi lízingügyletek mellett, a beruházási hitelek kiegészítéseként mindenféle új vagy használt haszongépjármű, gép, berendezés és eszköz pénzügyi lízing keretében történő finanszírozására szolgálhat, akár 10 éves futamidővel. A program minden konstrukciója esetében a kamat a teljes futamidő alatt fix a vállalkozások kiszámítható teherviselése érekében.

A Széchenyi Kártya Program MAX fenti elemei – a Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan – 2022 júliusától érhetőek el országszerte a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban.

Földesi László

Fotó: BKIK