Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kihirdette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tivadar melletti új Tisza-híd megtervezésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményét.

Ennek értelmében a SPECIÁLTERV Kft. feladata lesz az új tivadari közúti híd engedélyezési tervének elkészítése, az építési, valamint környezetvédelmi engedélyek megszerzése és a kiviteli tervdokumentáció elkészítése. A leendő híd az első látványtervek szerint, várhatóan háromnyílású és 340 méter hosszú lesz. A közúti átkelőn egy kerékpárutat is kialakítanak.

Tivadar község az Észak-Alföldi régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében, a Tisza jobb partján helyezkedik el. A település területe mintegy 480 hektár, lakónépessége pedig alig 200 fő. Idegenforgalmi szempontból az Észak-Alföld turisztikai régióhoz, valamint az Alföld és Tisza-tó turisztikai és idegenforgalmi marketingrégióhoz kapcsolódik.

A térség két legfontosabb idegenforgalmi attrakciója a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, valamint a Nemzetközi Tisza Túra, Magyarország második legjelentősebb vízitúrája, melyet 1968 óta minden évben meghirdet a Szabolcs–Szatmár és a Hajdú-Bihar megyei Természetbarát Szövetség.

Az 1982-ben létrehozott Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet területe 22 931 hektár. A körzet 37 település külterületén helyezkedik el, központja Fehérgyarmaton található, ahol a terület értékeit bemutató állandó kiállítás is megtekinthető. „Az ember és a természet” címmel látható tárlat bemutatja a Felső-Tisza-vidék állat- és növényvilágát, de megtekinthetők itt a közelben előkerült mamutcsontok is.

A terület gazdag és érdekes élővilágnak ad otthont, de emellett a tájvédelmi körzet kulturális értékei is felbecsülhetetlenek, mivel településeinek nagy része a honfoglalás korában keletkezett. Ezért lenyűgözően szép templomok, fejfás temetők, ipartörténeti emlékek jellemzik az itteni vidéket. Árpád-kori templomaink legszebb emléke a csodálatos csarodai, vagy a tákosi tapasztott templom, és hasonlóképpen értékes a lónyai harangláb vagy a szatmárcsekei csónakfejfás temető is.

A térség fontosabb települései közül Fehérgyarmat 11, Beregsurány 9,5, Gulács és Tarpa 5–5, a folyó átellenes partján fekvő Kisar pedig alig 1 kilométer távolságra található Tivadartól. A község közúton Kisar, illetve Tarpa felől a 4127-es, Gulács felől pedig a 4126-os úton érhető el. A 4127. jelű Beregdaróc–Fehérgyarmat–Csengersima összekötő út 2×1 forgalmi sávos.

Az útpálya a korábbi hídhoz képest magasabban fut majd, miután a folyó ezen pontján a mértékadó árvízszint csaknem két méterrel megemelkedett, emiatt szükség lesz a csatlakozó utak áttervezésére is. Az új Tisza-híd a szatmári és a beregi tájegységek között biztosít majd közvetlen kapcsolatot.

Földesi László

Fotó: SPECIÁLTERV