Európai uniós és hazai forrásból, 2022 őszéig teljesen helyreállítják a fertődi Esterházy-kastély középső tömbjét. A beruházás fő célja az, hogy egy 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció alakuljon ki.

Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya, 126 rokokó stílusú szobával rendelkezik. A kastélyt 1720 táján kezdték el felépíteni, majd később többször bővítették. Az első nagy fejlesztési ütem 1762 és 1768 között zajlott Nicolaus Jacoby és Melchior Hefele tervei alapján, míg a második ütemre 1774 és 1778 között került sor. Az épületet az 1780-as évek közepén fejezték be a Belvedere kialakításával.

Az 1960-as évek legelső felújítása óta a mostanihoz fogható, a kastély teljes középrészét érintő felújítás nem történt. A 4 milliárd 252 millió forintba kerülő beruházás során – a korábban már restaurált díszterek és a felújított lépcsőház kivételével – helyreállítják a keleti és nyugati szárnyak földszinti és első emeleti kiállítási tereit, a keleti összekötő szárny földszintjét és az onnan induló barokk lépcsőt, valamint felújítják az Óraszintet és a Belvedere-t is.

A földszinten korabeli bútorok, iparművészeti alkotások és festmények mutatják be Esterházy „Fényes” Miklós korát. Az emeleti termek közül egyes helyiségekben bizonyos fokig megmarad az enteriőr, de az összképet modernebb formában tárják a látogatók elé. A kiállításnak ez a része egyrészt a kastélytörténetet mutatja be, másrészt kultúrtörténeti érdekességeket tár majd a látogatók elé, megidézi mások mellett Joseph Haydn alakját és Eszterháza rangos vendégeit az uralkodócsaládból.

A középrész korábbi felújítása a kastély négy díszterét és díszlépcsőházát érintette, amelyek a felújítás időtartama alatt is látogathatók. A Nemzeti Kastélyprogramban szereplő mostani fejlesztéstől azt várják, hogy nőjön a fertődi Esterházy-kastély hazai és külföldi látogatóinak száma, hosszú távon fennmaradjon a patinás épület történelmi öröksége, és csökkenjen a térség turizmusának szezonalitása.

Sopron és környéke kiemelt turisztikai térség, amelynek köszönhetően folyamatosak a fejlesztések az itteni kulturális, természeti és épített örökségekben. Ezért a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) segítségével és kooperációjával, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram 60 milliárd forintos költségvetésének csaknem egyhatod részét, 10,4 milliárd forintot költik a régióban műemlékvédelmi beruházásokra.

Utóbbiak közé tartozik a soproni várfalhoz kapcsolódó múzeumnegyed és romkert, valamint a nagycenki Széchenyi-kastély is. A fertődi Esterházy-kastély a mostani fejlesztéssel nemcsak méltó rangját nyeri vissza, hanem az Esterházy-családot és a barokk-rokokó korszakot is újszerű perspektívából mutatják majd be a látogatóknak.

Földesi László

Fotó: NÖF