A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, az STR Mély- és Magasépítő Kft. aláírta a Blaha Lujza tér felújításáról szóló vállalkozási szerződést, így még idén nyáron elkezdődhet, és az év végéig befejeződhet a munkálatok első üteme.

A projekt bruttó 3 milliárd 468 millió 131 ezer forint összegű forrását a Fővárosi Önkormányzat és Magyarország kormánya közösen biztosítja. Ugyanakkor az utóbbi által biztosított 1 milliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni, így addig be kell fejezni a tér felújításának első ütemét. A teljes felújítás várhatóan másfél évet vesz majd igénybe.

A kiviteli tervek még az előző városvezetés idején elkészültek, azonban Karácsony Gergely megválasztását követően, tavaly nyáron a fővárosi önkormányzat arról döntött, hogy a beruházás csak jelentősen lecsökkentett műszaki tartalommal, az eredetileg tervezett összeg feléből valósuljon meg.

Történt mindez annak ellenére, hogy a tér felújítására az előző városvezetés teljes egészében félretette a szükséges forrást a költségvetésben. A tér átépítéséről még 2017 nyár elején döntött a Tarlós István vezette fővárosi közgyűlés. A tervezett rekonstrukció magába foglalta volna az aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítását, továbbá egy illemhely, egy pavilon, egy buszváró és egy lift építését is. Ám az utóbbi elemeket Karácsony Gergely főpolgármester forráshiányra hivatkozva kivette a műszaki tartalomból.

A főváros a Blaha Lujza tér rekonstrukciójának terveit két részre bontotta, és kezdeményezte, hogy külön tenderkiírás vonatkozzon a két ütemre. Az első ütem a kormányzati támogatásból valósul meg, a befejezés költségeit pedig a fővárosi önkormányzatnak kell biztosítania. A csökkentett műszaki tartalmú tenderkiírás többek között tartalmazza a magas- és mélyépítési munkálatokat, a villamosperon és közút építését, valamint a forgalomirányító lámpák és berendezések szerelését.

A tervezési és kivitelezési feladatok között szerepel még egy térkőburkolat teljes pályaszerkezettel, látványbeton fal/támfal készítése, 84 bordó köztéri szék kihelyezése, 38 burkolatba süllyesztett vízjátékfúvóka, gombaszökőkút, nagykockakő-burkolat építése, beton térkő járdaburkolat építése, öntött aszfalt járdaburkolat építése, a jelzőlámpás csomópontok átalakítása, és az aluljáró felújítása is.

A projekt keretében tehát nemcsak a tér felszínének átépítése történik meg, de a kapcsolódó főutak és járdák érintett szakaszainak átépítése is. Vakvezető taktilis sávokat alakítanak ki, korszerű közművezetékeket fektetnek le, illetve az aluljáró kívülről történő födémszigetelése és a fölötte lévő útpálya burkolata is megújul. A felújítás második ütemének befejezéséről – amelynek költségeit a fővárosnak kell állnia –, később dönt az önkormányzat.

Földesi László

Fotó: BKK