Sokan vagyunk, akik számon tartjuk az osztrák múzeumok nagyszerű kiállításait, ismerve és vissza-visszajárva egy-egy remekműhöz. Az elkövetkező két évre már kialakult a nagy bécsi múzeumok programja, a legérdekesebbeket ismertetjük. Számítva a Covid járvány lefolyására és utóhatására, 2021. második felénél kezdjük felsorolásukat. Olyan művészek munkáiban lehet majd gyönyörködni többek között, mint Modigliani, Picasso, Tizián, Dürer, Dali, vagy Munch.

Modigliani halálának 100. évfordulója előtt az Albertina nagy retrospektív kiállítással tiszteleg. Első alkalommal mutatják be a művészt, mint vezető avantgardistát, aki a „primitívizmus forradalmát” átemelte a XX. századba. Életművét Picasso, Brancusi és André Derain francia festő, szobrász, díszlettervező műveivel, valamint úgynevezett primitív, őskori, archaikus, vagy Európán kívüli kultúrák leleteivel állítják szembe. Nyitás 2021. szeptember 17. Ugyancsak az Albertina 2022 tavaszán Edvard Munchnak és az általa ihletett művészeknek szenteli fő kiállítását. A művész mintegy 60 remekműve tekinthető meg olyan XX. századi nagyságokkal közösen, mint Andy Warhol, Georg Baselitz, és olyan kortárs művészekkel, mint Marlene Dumas, Peter Doig, Miriam Cahn és Tracey Emin. Több közülük kevéssé ismert nálunk.

A Belvedere mutatja be a 2020 áprilisában elhunyt Lois Weinberger munkáit. A tiroli művész az 1990-es évek óta a természet és a kultúra viszonyával kapcsolatos párbeszéd meghatározó alakja volt. Ironikus sámánizmus és csendes szigor egyaránt megjelenik a műveiben, a természet fölött érzett fölényünket illúzióként ábrázolva. A művész halála előtt összeállított egy válogatást az elmúlt évtizedek munkáiból és szövegeiből, amelyek elsőként Bécsben láthatók. 2021. július 2-án nyit a tárlat; megtekinthető szeptember 26-ig. Az Alsó-Belvedere szeptemberben megnyitó kiállítását Dürer korszakának, Ausztria a reneszánsz kapujában címet is viselve, szenteli. Nagy nevek találhatók a művész kortársai között, idősebb Lucas Cranach, Altdorfer, Jacopo de’ Barbari az 1500-as évek elején és az azt követő évtizedekben Ausztriában alkottak. A késő gótika és a reneszánsz átmeneti időszakában keletkezett műveik révén a Belvedere az osztrák művészet korábban kissé elhanyagolt korszakát tárja a nézők elé. A kiállítás 2022. január végéig látogatható. Ugyancsak az Alsó-Belvedere palota lesz a helyszíne a 2022-es év január 28-tól május 20-ig a Salvador Dali és Sigmund Freud különleges kapcsolatát és a művészre ható befolyását bemutató kiállításnak. Bár csak egyetlen alkalommal jött létre ez a mégis igen jelentős hatású összejövetel, ám a festőművész munkásságára erős befolyással volt.

A Bécsi Szépművészeti Múzeum nagy őszi tárlata Tizián nőket ábrázoló festményeit helyezi a középpontba. A különleges és egyedülálló kiállításra a velencei festészet több mint ötven mesterműve érkezik Bécsbe a világ legjelentősebb múzeumaiból. A tárlat középpontjában Tizián 20 festménye áll, és ezeket olyan nagy művészek alkotásai egészítik ki, mint Veronése, Tintoretto, Palma Vecchio, Paris Bordone és Giorgione; mindjüknek ő volt a példaképe. A kiállítás látogatható 2021. október 5-től 2022. január 16-ig.

A Bécsi Iparművészeti Múzeum nagyszabású kiállítást szentel a 150 éve született Josef Hoffmannak, aki a bécsi modernizmus, szecesszió és a nemzetközi életreform mozgalom központi alakja volt. Átfogó képet kaphatunk dizájnterveiről, legfontosabb épületeiről, mint például a brüsszeli Stoclet palota, vagy a Purkersdorf szanatórium, amelyhez Klimt is hozzájárult munkásságával.

A bőség óriási, a választás nem könnyű.

Hajós Anna

Fotó: Bécsi Szépművészeti Múzeum