A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) arra biztatja a fővárosi szolgáltató szektorban működő vállalkozásokat, hogy a maszkviselés betartatásán és a gyakori szellőztetésen túl, vizsgálják meg a légsterilizáló készülékek beszerzésének lehetőségét is.

A folyamatos légcserét és sterilizálást biztosító készülékek ugyanis akár a túlélés zálogai is lehetnek a szolgáltató szektorban működő vállalkozások, ezen belül is elsősorban a nagyobb forgalmú üzletek, kávézók vagy éttermek számára. A teljes átoltottság eléréséig e cégek számára állandó veszélyt jelent, hogy a COVID-19 járvány terjedését a jövőben esetleg csak a társas érintkezések valamilyen szintű korlátozásával lehet majd megfékezni, ami a legtöbb budapesti kisvállalkozás működése szempontjából akár végzetes is lehet.

Ezért a BKIK folyamatosan kutatja annak lehetőségeit, hogyan lehetne a szolgáltatói terekben csökkenteni a fertőzés kockázatát, amivel elkerülhetők lehetnek az esetleges későbbi bezárások. Tavaly egy nyilvános ajánlattételi felhívással felmérték, majd egyetemi szakértők bevonásával értékelték a Magyarországon elérhető légsterilizáló eszközök nagy részét. Ennek során elsősorban azokat a készülékeket keresték, amelyeket a budapesti szolgáltató mikro-, kis- és középvállalkozások az ügyfeleket kiszolgáló térben folyamatosan működtethetnek, és ezzel hatékonyan csökkenthetik a vendégeik megfertőződésének kockázatát.

A BKIK reményei szerint a légsterilizálók használatával a vállalkozások elkerülhetik a fertőzések miatti kényszerbezárásokat és az emiatti bevételkiesést. Erre a téli időszakban különösen nagy szükség lehet, hiszen a folyamatos légcserét ilyenkor nem lehet állandó szellőztetéssel megoldani. A BKIK felmérése során a szakértők szakmai szempontok alapján, 15 gyártó és forgalmazó több mint 60 készülékét értékelték, melyek közül a szükséges minimális feltételeknek két gyártó hat készüléke felelt meg.

Az UV-technológiát alkalmazó Airvent UV-C termékcsalád négy, valamint a HEPA szűrővel kombinált, plazma technológiát használó Novaerus Defend termékcsalád két tagja nemcsak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy a SARS COV-2 vírust hatástalanítják, de megfelelő elő-, illetve szükség szerinti utószűrőkkel rendelkeznek, így óránként akár ötszörös légcserére is képesek az adott helyiségben. A BKIK a felmérés során figyelembe vette az üzemeltetési, karbantartási költségek mértékét is, illetve igyekezett minél nagyobb kedvezményt elérni a tagok számára. Ennek alapján a fenti készülékeket a vállalkozások 25%-os kedvezménnyel szerezhetik be, de a BKIK önkéntes tagjai ezen túlmenően, további kedvezményeket is igénybe vehetnek.

 

Mivel az elmúlt időszakban a budapesti szolgáltatóipari kisvállalkozások pénzügyi tartalékai jellemzően kimerültek, így sokuk számára akár a fenti kedvezményes vételár kifizetése is gondot okozhat. Ennek áthidalására a BKIK felhívja a figyelmet a kamarai rendszer által, kedvezményes kormányzati kamattámogatással működtetett Széchenyi kártya hitelekre. A programban elérhető, szabadfelhasználású folyószámlahitel, vagy beruházási hitel kedvező feltételeket biztosít a vállalkozások számára. A BKIK központi székházában és három kerületi irodájában a teljeskörű ügyintézésben is segíti a cégeket.

Az eddig nyújtott támogatásokon túl, a BKIK az általa létrehozott Szolidaritási Alap bővítésével is hozzá szeretne járulni a fővárosi cégek működésének folyamatosságához. A szervezet elnöke, Nagy Elek saját cégcsoportja nevében egy személyes felajánlással 10 millió forintot adományozott az Alapnak. Ebből az összegből a tagok a légsterilizáló megvásárlásához a beszerzési ár 10%-ának megfelelő, maximum 100 ezer forint támogatást igényelhetnek. A támogatás az igénylések beérkezésének sorrendjében, a keret erejéig minden önkéntes kamarai tagnak jár.

A BKIK Szolidaritási Alapjából eddig 75 millió forintot fordított olyan kezdeményezésekre, mint például az 5 ezer forintos éttermi fogyasztás, vagy a vidéken élők budapesti látogatásának támogatása. A további programok megvalósításához a BKIK forrásgyűjtést indított a hazai vállalatok körében. Ugyanakkor a világjárvány alatt is sikeresen működő vállalatokat továbbra is arra biztatják, hogy csatlakozzanak a Szolidaritási Alaphoz, és járuljanak hozzá a kevésbé szerencsés helyzetben lévő cégek fennmaradásához. A BKIK egy következő körben meg fogja vizsgálni a kisméretű légsterilizálók hatékonyságát, és azok munkapontokon történő alkalmazhatóságát is.

Földesi László

Fotó: BKIK