A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. mint a Miniszterelnöki Kabinetiroda Kezelő szerve és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. közösen hirdetett két pályázatot a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében, új kikötők létrehozására, és a meglévő kikötők bővítésére a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben.

A konstrukció célja balatoni közforgalmú kikötők, vízi turisztikai központok létesítése, a látogatói igényeknek megfelelő színvonalú turisztikai termékek kialakítása és az e-mobilitás fejlesztése érdekében. A Balaton kiemelt fejlesztési térségben, az elektromos vízi járművek töltésére alkalmas olyan töltő rendszer alakul ki, mely az elektromos hajókat és a vitorlásokat egyaránt ki tudja szolgálni. A támogatott projekteknek hozzá kell járulniuk a magasabb hozzáadott értéket előállító turisztikai szolgáltatások kialakításához.

A pályázat alapvető elvárásai közé tartozik a szezonalitásból fakadó egyenetlenségek oldása, a fenntartható működés biztosítása, a turizmushoz kapcsolódó bevételek növekedése és a turisztikai fejlesztési irányvonalakhoz való illeszkedés. A fejlesztésekkel egy olyan hálózat alakulhat ki, mely az elektromos hajók számára is megteremti a lehetőséget a Balaton teljes körű bejárására.

A két pályázat keretösszege 4 milliárd, illetve 500 millió forint. A támogatás feltétele többek között, hogy a vízi létesítmény a fejlesztést követően minimum 40 hajóhellyel rendelkezzen, és minimum 360 napot nyitva tartson. Meglévő létesítmény esetén rendelkezni kell érvényben lévő használatbavételi engedéllyel, a hajózási hatóság által jóváhagyott és érvényben lévő kikötőrenddel, valamint meg kell felelni a hatályban lévő Helyi Építési Szabályzatnak.

A pályázatok tartalmazhatják a vízi járművek mozgatásához szükséges eszközök beszerzését és a kikötői infrastruktúrához közvetlenül kapcsolódó létesítmények és szolgáltatások fejlesztését és bővítését is. Utóbbiak körébe tartoznak a hajóhelyek, mólók, kikötői úszóművek, kikötőhely használókat ellátó vizesblokk, kikötői iroda, szervizhelyiség, raktár, kerítés, kapuk, informatikai és biztonsági rendszer, vagy gépjármű parkolóhely kialakítása.

Lehetőség van a telekhatáron belüli parkosításra, közvilágítás létesítésére, utcabútorok kihelyezésére a parti sávon, valamint a kikötői infrastruktúrához közvetlenül nem kapcsolódó létesítményeket ellátó közműcsatlakozások fejlesztésére és bővítésére. A pályázat egyik érdekes eleme, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesületével megkötött együttműködési megállapodás alapján, ki lehet alakítani mentőhelikopter – az adott naptári évben legalább június 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban – leszállására alkalmas heliportot is.

A támogatási igények benyújtására a két pályázat esetében 2019. december 16-ig, illetve december 19-ig van lehetőség.

Földesi László

Fotó: a szerző felvételei