Kevés épségben megmaradt hazai váraink egyike a simontornyai. Nevét Simon alországbíróról kapta, aki a XIII. században Kun László királyt szolgálta. A hazai reneszánsz fénykorában, az 1500-as évek elején alakult ki a formája, amelyet azonban a 150 éves török uralom, a Rákóczi szabadságharc viszontagságai után az 1970-es években állítottak helyre. Talán ezért a mai szemnek kicsit furcsák a hozzáépítések, az alkalmazott megoldások.

A Tolna megyei vár azonban napjainkban is fontos szerepet tölt be, nemcsak mint Simontornya névadója, hiszen Salamon fia Simon, az egykori Sárkány-rend lovagja által épített vár után lett a településnek ez a neve, hanem a környezete életében is jelentős. A sárkány-rendre utal a várkapu kilincse is. A kaputorony és az öregtorony a lépcsőházzal az egyetlen épségben megmaradt hazai reneszánsz együttes a XVI. század elejéről. A földszinten a vár középkori életével, valamint a török uralom dokumentumaival találkozhatunk. Látogatható a kőtár, az eredeti gótikus lovagterem rekonstrukciója segít az egykori belső elképzelésében. Az emeleten a nemesi ősök galériájában Tolna megye egykori főurairól és hölgyeiről készült festmények sorakoznak. A jó megfigyelők észreveszik, egy-egy aprósággal mennyi mindent kívánt a korabeli festő kifejezni. Így van hölgy, aki palatábla mellett áll, amelyen betűk bizonyítják azt az akkor ritkaságnak számító tényt, hogy tud írni…

Az állandó kiállítások mellett időszaki tárlatok is várják a látogatókat. Máté Imréné intézményvezetőt kérdeztük az ottjártunkkor látottról:

-A mostani azért különleges, mert a településen talált kincseket mutatjuk be a tárlókban. Az egyik itt lakó a nagyszülei udvarában egy vakondtúrás tetején ezüstpénzeket vett észre. A mélybe ásva rövidesen korsót talált további pénzérmékkel.  A muzeológusok megállapították, hogy a kincs egykori tulajdonosa a törökök elől menekülve áshatta el a vagyonát, amely a mai érték szerint 5-6 millió forint lehetett. Nagyrészük magyar ezüstdénár, van német és osztrák pénz, és török akcse is. A legértékesebb az öt aranyforint, kettőt Mátyás király, kettőt Szapolyai János veretett. És úgy tűnik, van a kincsben már hamisítvány is abból a korból.

Természetesen a vár állandó kiállításai szintén kedveltek. Gyakran látogatják a környékbeli iskolások és óvodások is, akiket érdekes foglalkozások és tárlatvezetések várnak.

Hajós Anna